Снимка: Enterprise News and Pictures

Нацистки фотоалбум и тефтерче, подвързани с кожата и косата на жертвите в нацистки лагер на смъртта от времето на Втората световна война, се оказаха на пазар на антики в Полша. Албумът е бил изложен за продажба на пазара, където е открит от колекционер, който забелязал, че корицата има „татуировка, човешка коса и мирише лошо“.

Снимка: auschwitz.org

Колекционерът веднага е занесъл албума в Мемориалния музей в Аушвиц за анализ. Експертите на музея изследвали корицата и подвързията на албума. Проверката установила, че албумът е направен от кожата на затворници, убити в концентрационния лагер Бухенвалд в Германия. Според експертите, това е „безспорно доказателство за престъпление срещу човечеството“.

Бухенвалд е първият концентрационен лагер, създаден е през 1937 г. Известен е със своите екзекуции, експерименти, ужасни условия и извратеността на охраната там.

Едно от най-страшните лица е Илзе Кох, популярна сред затворниците като „Кучката на Бухенвалд“.

Илзе Кох
Илзе Кох /АП/

За Илзе Кох – съпруга на коменданта на лагера Карл-Ото Кох – се твърди, че е убивала затворници с интересни татуировки, а по-късно кожите им са превръщани в предмети за интериорен дизайн, включително книги, албуми, покривки за маса и абажури. Палците са използвани като превключватели за осветление.

Карл-Ото и Илзе Кох /снимка: flickr/

Оцелелите от Бухенвалд разказват, че Кох е помагала на д-р Ерих Вагнер да събере човешка кожа за докторската си дисертация. Вагнер използва около 100 уникални кожи за проектиране на подаръци. Той се самоубива, след като е заловен от американските войски. Илзе Кох е арестувана и осъдена на доживотен затвор, а през 1967 г. е самоубива в килията си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук