Югово пожар

Няма опасност големият пожар край Югово, който гори вече седмица, да обхване близките населени места. Това съобщиха от пожарната служба в Пловдив. Тази нощ над района е валял дъжд и екипите се надяват, че това ще улесни работата им на терен. Огънят е напълно овладян от страната на Нареченски бани, днес усилията ще бъдат в посоката към село Югово, където се изгражда просека.

Заради дъжда огънят е паднал в по-ниските части на стръмния терен, което ще даде възможност на пожарникарите днес да го локализират и по периметъра. Дъждът не е успял да загаси пожара, но все пак е намалил неговата интензивност.

Югово пожар

Днес ще бъде по-лесно на огнеборците да работят по овладяването на двете огнища на пожара, обясни за БНР главен инспектор Димитър Бришимов от Пловдивската пожарна:

„Ще позволи да влезем в него и да го обработим. Днес се надявам поне единият от пожарите да бъде на 100% обработен, а другият да бъде насочен в безопасна посока към пропаст. Към Югово проблемът е решен вече, там са изградени просеки. Днес съм пуснал групи да ги разширят, за да влезнат да изгасят, каквото има по техния фронт. В Югово долу, в ниската част, към Нареченски бани, малко повече дъжд е валял за разлика от основния пожар горе“.

Пореден ден служители на Южноцентралното държавно предприятие в Смолян и специализирана техника помагат в гасенето на горския пожар, каза за БНР управителят Здравко Бакалов

„Пет наши камиона качват вода с цистерни откакто пожарът е станал. До момента над 300 тона вода са качени. През нощта е паднал не много силен дъжд. Не се вижда толкова активно да пуши вече пожарът. Качват се да довършат това гасене, особено в пресечените местности и деретата, където е съсредоточено по-голямо количество изгоряла маса. От 6 горски стопанства има хора с противопожарни автомобили. Отделно целият състав от стопанството е там. 2 булдозера има. Правят противопожарни просеки. Има доста доброволци и военни – около 50 човека“.

Югово пожар

Над 170 души и днес остават в непроходимата местност, за да продължат битката с огъня

Военните хеликоптери също не спират работата си, при необходимост има готовност от включването на допълнителна въздушна техника. В гасенето днес вероятно ще бъде използван отново военен хеликоптер, който да облети трудно достъпните участъци.

В борбата с огнената стихия участват също 50 военнослужещи, 10 курсанти от Академията на МВР и над 30 доброволци. Днес те продължават участието си в гасенето на пожара, който гори в землищата на селата Югово и Нареченски бани. Ръководител на групата е подполковник Красимир Младенов – командир на артилерийски дивизион.

Военнослужещите действат в две направления, както предишните дни. Първата група е съсредоточена в района на връх Бухлава за ограничаване и недопускане на огъня към с. Югово, а втората участва в гасенето на пожара в района на връх „Божево име”. В дейностите отново се включва и устройване на просеки с цел ограничаване и разпространяване огъня.

Военнослужещите изпълняват своите задачи в труднодостъпна планинско-гориста местност, при високи температури, голяма надморска височина и сложна обстановка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!