Огнян Герджиков
На снимката: Огнян Герджиков

Сагата с акциите на „Левски“ продължи днес с нова перипетия, след като професорът по търговско право Огнян Герджиков сюрпризира със странна промяна на юридическото си становище относно собствеността на акциите. Според последната му преценка джирото не е валидно, а собственикът си остава джиросващият.

„Това не е никакво джиро. Всъщност това не е нищо. Това е един удар във въздуха. Собственик на акциите си е този, който се е опитал по този начин да джироса. Георги Попов е категоричният собственик на Левски“, обяви Герджиков пред bTV относно акциите на „сините“, които в сряда бяха джиросани от страна на Георги Попов на премиера на България Бойко Борисов.

Предни няколко дни обаче мнението на Герджиков бе по-различно. Той заяви, че джирото е едностранно действие и Борисов вече е номинален собственик на акциите, но без реални права:

„…Джирото е едностранна сделка. Зависи от волята на джиранта. Но когато не иска да ги приеме, той трябва да се освободи от тях. А се освобождава по няколко начина. Единият е да ги джироса обратно или да ги джироса на когото си иска, така че това с нищо не ги задължава. Те към момента са само номинално негови /на Борисов – бел. ред./, но той като не иска да упражни правата си по тях, все едно, че не са, защото не е никакъв акционер.“

Днес юристът обясни озадачаващия обрат в позицията си с това, че след като е видял документите, е променил мнението си:

„Аз преди няколко дена казах, че джирото е едностранна сделка, от него задължения за този, който получава, няма никакви и той не става акционер, докато не се впише в книгата на акционерите. Вчера видях така нареченото джиро и се плеснах по челото. Това не е никакво джиро. Младите хора биха му казали „пунта мара“. Една ценна книга, акции или временно удостоверение се джиросва на гърба. Когато има много джира и този гръб не стига, тогава се залепя един бял лист – алонж, и на него продължават алонж. Това е единен документ, не могат да бъдат два, защото трябва във всеки един момент да се проследи веригата на джирата. Защото с един отделен документ същият Георги Попов може да направи джира и на Путин, на Тръмп, да пусне масово такива джира – каза Герджиков – Ако е направено умишлено, умно е замислено, защото побъркаха цялата държава за една седмица. Повече си мисля, че е направено от недостатъчно знание. По начало джирото се прави много по-простичко.“

Професор Герджиков беше служебен премиер, назначен от президента, преди последното правителство на Бойко Борисов и по това време между двамата прехвърчаха някои искри.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук