софийски маратон
Снимка: Wizz Air Sofia Marathon/Facebook

Мохамед Чабут е 39-ият победител в Маратона на София с време от 2:13.38 часа. Той бе на едва 36 секунди от рекорда на трасето, съобщи БНТ. “Много съм щастлив. Исках да постигна личен рекорд и го направих. Искам да благодаря на организаторите, семейството и приятелите ми. Не успях да постигна рекорд на трасето, защото бях сам”, коментира той.

Двама българи записаха най-добро време в най-дългата дистанция. Ивайло Вълев и Шабан Мустафа дадоха време от 2:34.30 часа и завършиха 7-и и 8-и.

„Тръгнахме заедно, загряхме заедно и през цялото време се подкрепяхме. Решихме да финишираме заедно. От доста време сме конкуренти на състезанията и приятели извън тях“, съгласиха се двамата.

Кенийката Хилда Чебой бе най-бъраз при дамите с време от 2:45.55.

„Чувствам се много добре, доволна съм от резултата. Последните 5 км бяха най-трудни от трасето, радвам се, че успях да спечеля“, каза тя.

Победителят в надпреварата на 2 км и 200 м е категоричен, че спортът е ключът към дълъг живот.

“Чувствам се добре, времето е добро за бягане. Радвам се, че съм първи днес. Има конкуренция, както на всяко състезание. Важно е късата дистанция да присъства, защото насърчава все повече хора да спортуват и да живеят активно. Имам си определени цели, да си подобря резултата с няколко минути. Маратонът ме мотивира да тренирам още повече да участвам на по-дълга дистанция. Изживяването си струва. Спортуването е ключът към дълъг живот“, допълни той.

Победителят в надпреварата на 10 км Николай Първанов си пожела да бъде здрав, за да се подготви за бъдещите си подвизи.

“Доволен съм. От април ме гонеше контузия, която не ми позволяваше да тренирам пълноценно. От последния месец нещата вече се нареждат. Не съм доволен от времето си, но ми дава надежда. Ако бъда здрав, нещата ще започнат да се получават, както аз искам. Посвещавам победата на всички хора до мен – семейството ми. Благодаря на детско-юношеската школа на Пирин, където работя като кондиционен треньор“, добави той.

Победителката на 10 км Девора Аврамова черпи своята мотивация от съотборниците си.

“Доволна съм. Времето е чудесно, хората са с настроение, както и трябва да бъде. Мотивират ме съотборниците ми, с които тренирам. Посвещавам победата на клуба, който е зад мен и ми помага да се развивам. Предстои ми националният шампионат по кроскънтри и няколко състезания на шосе. Надявам се всичко да мине по план и да направя хубави бягания“, твърди тя.

Победителката в полумаратона Маринела Нинева също е доволна от своето постижение.

“Победата не беше лесна, но беше умерена. Доволна съм от резултата. Тръгнах с резерв за първото място. Аз обичам да се състезавам. Тренировъчният процес не е толкова впечатляващ, колкото състезателния сезон. При толкова много състезания и толкова много победи, всеки иска повече. Ще участвам на Дряноко Рън в моя роден град и на Държавно първенство по кроскънтри“, разказа тя.

Около 4000 души участват в трите дистанции на Софийския маратон. Организаторите отбелязват небивал интерес към маратона. Най-много са желаещите да участват на дистанцията от 10 км.

Първи точно в 9.30 часа потеглиха „класическите“ маратонци на 42,195 километра. В 9.45 часа бе стартът на полумаратона на 21 километра, а в 10.00 часа тръгнаха бегачите на 10 километра. В 10.15 часа е масовият старт на 2,2 километра. Контролното време на маратона е 5 часа и 30 минути.

Всеки участник получи лимитирана тениска с бранда на маратона, както и раница, а успешно завършилите основните дистанции бяха отличени с изящен паметен медал като спомен от участието в събитието. Тази година той е с изображението на църквата „Света София“.

Още спортни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук