Генералният секретар на ООН Антониу Гутереш призовава страните в Ормузкия проток да проявяват сдържаност и да избягват ескалирането на ситуацията.

Това каза на брифинг говорителят на генералния секретар – Фархан Хак.

„Генералният секретар е извънредно обезпокоен от последните съобщения за задържането на кораби, включително в Ормузкия пролив“, каза Хак.

Според него Антонио Гутериш е подчертал необходимостта от зачитане на правата и изпълнение на задълженията в контекста на осъществяването на корабоплаването през Ормузкия проток и съседните води в съответствие с международното право.

„Генералният секретар призовава всички да проявяват максимална сдържаност и да се въздържат от действия, които увеличават напрежението“, каза той.

Вечерта на 19 юли въоръжени сили на Корпуса на ислямската революционна гвардия задържа в протока Ормуз в ирански териториални води британския танкер Stena Impero и впоследствие го придружи до пристанището Бандар Абас.

Екипажът на танкера, състоящ се от 23-ма души, включително трима руснаци, остава на борда, но собственикът на кораба не може да се свърже с тях. Иранските власти заявиха, че екипажът е здрав и танкерът е закотвен в пристанището.

Инцидентът с танкера Stena Impero е фактически отговор на иранските власти за задържането на иранския танкер от властите на Британски Гибралтар на 4 юли.

Корабът „Grace 1“ е заподозрян в нарушаване на санкциите на ЕС срещу Сирия. Като част от разследването по случая, полицията задържа капитана, старши помощник-капитана на танкера и двама други членове на екипажа. Съдът удължи тяхното задържане до 15 август.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!