преврата Мианмар

Имаме опасения, че след преврата Мианмар върви по пътя на Сирия. Това заяви Мишел Бачелет, върховен комисар на ООН за правата на човека. Той предупреди за възможни престъпления срещу човечеството в Мианмар. Според черните му прогнози страната се насочва към огромен конфликт като този, който опустошава Сирия, предаде АФП.

В изявление службата по правата на човека на ООН призовава страните да предприемат незабавни и решителни действия, за да подтикнат военните лидери зад преврата в Мианмар от 1 февруари да спрат тяхната „кампания за репресии и избиване на народа“.

Хаос и смърт след държавния преврат на 1 февруари

Мианмар е в хаос и икономиката й е парализирана, след като военните отнеха властта на цивилния лидер Аун Сан Су Чи на 1 февруари. Репресиите на хунтата срещу несъгласието доведоха до смъртта на цивилни -поне 710 са избити до понеделник. В това число са жестоко убити 50 деца. Данните са на местната група за наблюдение.

Междувременно етнически въоръжени бунтовнически групировки засилиха атаките срещу военни и полицаи през последните седмици. Мианмар върви към по-широк граждански конфликт според . А военните отвърнаха с въздушни удари, които разселиха хиляди цивилни.

6 милиона бягат от гражданската война в Сирия

„Изглежда, че военните възнамеряват да засилят безмилостната си политика на насилие срещу хората в Мианмар, използвайки бойно и всякакво друго оръжие“, каза Бачелет. „Има ясни препратки към Сирия през 2011 г.“, предупреди тя. И припомни, че гражданскато война през последното десетилетие уби близо 400 000 души и принуди повече от шест милиона да избягат от страната.

„И там видяхме мирни протести, посрещнати с ненужна и явно непропорционална сила“, каза тя. „Бруталната, постоянна репресия на собствения народ доведе до това, че някои лица взеха оръжие, последвано от низходяща и бързо разрастваща се спирала на насилие в цялата страна.“

Провалът на международната общност

Бачелет посочи, че нейният предшественик Наванетем Пилай е предупредил през 2011 г., че „провалът на международната общност да отговори с единна решителност може да бъде пагубен за Сирия и извън нея“.

„Последните 10 години показаха колко ужасяващи са последствията за милиони цивилни“,

каза тя.

Бачелет посочи „достоверни доклади“, сочещи, че армията на Мианмар открила огън с ракетни гранати, осколъчни гранати и минохвъргачен огън в южния град Баго в края на миналата седмица. Съобщава се, че най-малко 82 протестиращи срещу преврата са били убити при жестоките репресии.

Бунтовниците налагат глоба за помощ на ранени

Според съобщенията силите за сигурност също са предотвратили медицинския персонал да помага на ранените и са наложили на роднини „глоба“ от около 90 долара, за да получат телата на убитите, съобщиха от службата за правата на ООН.

В същото време се казва, че в момента в страната са задържани най-малко 3080 души. 23 души са били осъдени на смърт след тайни процеси, включително четирима протестиращи. Други 19 са обвинени в политически и криминални престъпления. Бачелет призова международната общност да предприеме действия.

„Декларациите за осъждане и ограничените целенасочени санкции очевидно не са достатъчни“, каза бившият чилийски президент.

Държавите с влияние трябва спешно да прилагат съгласуван натиск върху военните в Мианмар.Защо ли? За да спрат извършването на тежки нарушения на правата на човека. За да предотвратят възможни престъпления срещу човечеството и срещу народа на Мианмар.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук