избори румъния

Опозиционната Социалдемократическа партия на Румъния печели парламентарните избори след обработка на 95% от бюлетините, съобщава телевизионният канал Digi 24, позовавайки се на предварителни данни от Централната избирателна комисия.

Според съобщенията социалдемократите (PSD) получават 29,8% от гласовете, управляващата Националнолиберална партия (PNL) печели 25,11%, а Съюзът за спасение на Румъния – Партията за свобода, единство и солидарност (USR-PLUS) получава подкрепата на 14,5% от избирателите.

Телевизионният канал отбелязва, че още две партии вероятно ще преминат бариерата от 5% – Алиансът за единство на румънците (8,7%) и Демократичният съюз на унгарците в Румъния (6%).

Общо над пет милиона гласуваха вчера на изборите в Румъния, където живеят приблизително 19 милиона души. Според телевизионния канал Euronews по-малко от 30% от имащите право на глас са участвали в изборите, а ниската избирателна активност е повлияна от пандемията от коронавируса.

Премиерът на страната и лидер на Националнолибералната партия Людовик Орбан заяви, че вярва, че неговата партия „ще спечели тези избори“. Той подчерта пред медиите, че резултатът ще бъде известен „след приключване на изборния процес“, а социологическите изследвания „не вземат предвид гласовете, подадени между 19.30 и 21.00 часа“, както и резултатите от гласуването „извън страната“. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!