20 години след убийството на Джани Версаче на 18 юли, в София се организира вечер в памет на великия италиански дизайнер. Инициативата е на българската Академия за мода.

Вечерта ще бъде открита с мултимедийна презентация и лекция на проф. д.н. Любомир Стойков, който ще разкаже за срещата си със Санто Версаче, както и за своя телевизионен репортаж, правен през лятото на 1997г. от мястото на трагичното събитие в Маями само дни след покушението. Авторски творби, вдъхновени от изкуството на Джани Версаче, ще покажат известни български дизайнери и студенти по мода на проф. Стойков от Националната художествена академия.

„Изкуството на Джани Версаче не може да бъде разбрано, ако не се вземат предвид както перфектността и виртуозността на изпълнението му, така и богатството, и разкошът на неговия стил. Бароковата доза красота и елегантност на неговото изкуство го привилегирова като дизайнер на лукса, цветовото пиршество и несвенливия сексапил. Джани Версаче завинаги остава дизайнерът на цветовете, пъстрите шарки и младежката разкрепостеност!”, казва проф. Любомир Стойков.

Преди 20 години една от емблемите на световната мода – дизайнерът Джани Версаче, бе застрелян от серийния убиец Андрю Кунанън пред вилата си на крайбрежния булевард „Оушън драйв“ в Маями, Флорида.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!