ОССЕ

„Президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с критични изявления относно решенията на предишното правителство“. Това се казва междинен доклад на международни наблюдатели от ОССЕ на изборния процес. Наблюдателите дават пример с това, че на 2 септември президентът заяви, че „шокиращата“ нова цена на газа е резултат от подписаните през юли договори за газ.

По покана на властите на Република България и в съответствие със своя мандат, Службата за демократични институции и права на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изпрати своя мисия за наблюдение на изборите на 2 октомври 2022 г. Мисията е ръководена от Нина Суомалайнен и се състои от 11 международни експерти, базирани в София, както и наблюдатели в цялата страна.

В свой междинен доклад за случилото се между 30 август – 15 септември 2022 г. освен ролята на президента и служебния кабинет в предизборните събития, отчитат още, че редица отправени отдавна препоръки на Службата за демократични институции и права на човека към ОССЕ и Венецианската комисия остават неизпълнени, включително тези, които са свързани с регистрацията на кандидатите, оповестяването и одитирането на финансирането на кампанията, ефективното санкциониране на изборни нарушения, оспорването на резултатите от изборите и мерките за насърчаване на участието на жените и представители на малцинствата. Освен това в законодателството има несъответствия и двусмислени разпоредби, се казва в доклада.

През първата седмица на кампанията Министерството на икономиката публикува две изявления относно предполагаеми нарушения на двама бивши високопоставени държавни служители, свързани с БСП. Тонът на кампанията често е конфликтен, допълнително политизиращ проблемите, свързани с цените на газа и петрола, и случаи на обвинения в корупция, пише още в доклада.

Парламентарните избори се организират от избирателни комисии на три нива под ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК). Няколко политически партии изразиха безпокойство относно липсата на представителство в ЦИК, тъй като последните ѝ членове са били назначени през май 2021 г., а настоящият ѝ състав не отразява избрания през ноември 2021 г. и отиващ си парламент. Досега органите, организиращи изборите, провеждат предизборната подготовка в рамките на законоустановените срокове. Програмата за обучение на лицата, натоварени с провеждането на изборите, все още не е започнала (б. р. към 15 септември). ЦИК и Районните избирателни комисии (РИК) проведоха редовни заседания, отворени за наблюдатели и излъчвани на живо онлайн. Заседанията обаче често биват прекъсвани за непублични работни срещи с цел допълнително обсъждане на проекторешенията, а излъчваните на живо заседания понякога биват заглушавани без основателна причина, казват наблюдателите.

За тези избори ще се използват около 11 000 машини за електронно гласуване със сензорен екран в около 9400 избирателни секции в страната и около 290 в чужбина. ЦИК не обяви процедура за възлагане на обществена поръчка, с която да обезпечи технически осъществяването на електронното гласуване и съответната логистична подкрепа, посочвайки като причина за това изключително кратките срокове и логистичните трудности, а договорът беше сключен директно с предишния доставчик – частния изпълнител Ciela Norma, посочва се в доклада.

Като цяло жените не са представени в достатъчна степен на както на избрани, така и на назначени длъжности. Представянето на жените в парламента, чийто мандат изтича, след изборите през ноември 2021 г., беше 23,8 процента. Три от 21 министри в служебния кабинет са жени. За кандидатските листи няма изисквания, свързани с половете. На тези избори ще се явят 1576 жени, а 208 от тях ще водят кандидатските листи. Осем от членовете на ЦИК, включително председателят, един заместник-председател и секретарят, са жени. Общо 250 от 439-те членове на РИК и 14 от 31-ата председатели на РИК са жени.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук