На сминката: Новият катедрален храм в Ловеч "Св .св. Кирил и Методий", който беше осветен в Недялята на Светите мироносци, 30 април 2017-та

В Ловеч беше осветен новият катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

Това е изключително значимо събитие и празник за цялата Ловчанска епархия. Последното освещаване на катедрален храм е било преди повече от 90 години във Видин.

Освещаването на катедралата в центъра на Ловеч води ловчанският митрополит Гавриил, като участваха и много духовници както от Ловчанската, така и от други епархии. След приключване на освещаването, започна отслужването на Света божествена литургия, за която пристигна и патриарх Неофит, както и всички митрополити от Светия синод. На службата дойдоха и бившите премиери на страната Симеон Сакскобургготски, Георги Близнашки и Бойко Борисов, който е един от основните дарители на храма.

Да благослови Бог този прекрасен храм и да се превърне в истински църковен център на града и на епархията, както и в средище на активен духовен и културен живот, заяви Негово светейшество патриархът след освещаването на катедралата и отслужване на литургията в нея.

Строителството на катедралата започва през 2005-та, като за изграждането й са вложени над 4 милиона лева. Средствата са събрани основно от дарения, обясни ловчанският митрополит Гавриил:

Този храм ще донесе Божие благословение и за целия град и за епархията. В началото беше много трудно. Не ни и вярваха, че ще успеем да го построим и хората чувстваха, така ставаха все повече дарителите.

Храмът е висок 25 метра, а площта му е 850 кв. метра. Стенописите са на зографа Владимир Аврамов. Това е една истинска перла на светото православие! Изящество и вкус има във всеки един детайл! Стенописите също са изключително красиви, във византийски стил. Иконостасът е дело на смолянски майстори. Всичко е правено на ръка, допълни председателят на катедралния храм отец Михаил Ковачев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук