Иванов Борисов

От „Демократична България“ обвиниха ГЕРБ в саботаж, вторите отрекоха наличието на такъв. До тук се стигна заради отказа на ЦИК да регистрира листата им в Стара Загора. Проблем се оказа електронният подпис.

Христо Иванов изрази позицията си в видео, публикувано в социалната мрежа.

Той пише още, че ЦИК и мнозинството на ГЕРБ и ДПС в нея правят опит служебно да елиминират „Демократична България“ от участие в голяма част от многомандатните избирателни райони за изборите на 14 ноември.

„Защото ние сме техния проблем. Защото ние сме политическата сила, която най-ясно и последователно казва на ГЕРБ и ДПС:

„Няма да участвате във властта. Вие сте носителите на корупционния вирус, вие сте тези, които дърпате България назад във времето.“

Ние сме в 21 век, България е в 21 век. Демократична България се грижи за това България наистина да бъде в дигиталната модерна епоха.

Ако сега позволим да бъде отречено прилагането на електронните подписи в България, каква цена ще плати бизнесът в България? Каква цена ще платят гражданите?

България е в Европейския съюз. В ЕС има регламент, а регламентите се прилагат пряко. И този регламент казва ясно, че навсякъде, където пише подпис, това означава и електронен подпис.

На тази база Демократична България е подавала документи и контактувала с изборната администрация многократно – както за предходни избори, така и за предстоящите такива. Никога не е имало проблем с това.

Изведнъж обаче липсата на капацитет в Стара Загора става повод за ретроградното мнозинство в ЦИК да се опита да атакува регистрацията ни в между 8 и 14 МИР-а.

Време е да не печелят ГЕРБ и ДПС. Време е да спечели България“, пише Иванов.

Коментар направи и Ивайло Мирчев

След над 2 милиарда, отишли за електронно управление, днес от ЦИК се опитват да ни убедят, че не можело така да подаваме документи с електронен подпис. Това написа в социалната мрежа „Facebook“ Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

„Законът дава, пъдарят не дава! Всъщност – сараят не дава. И ние къде изобщо си мислим, че живеем?! И кога? В 21 в.? Не, със сигурност не сме там. Най-много в 19-и“, пише Мирчев.

По думите му след като в Стара Загора са отказали да регистрират листите на ДБ заради подадени документи с електронен подпис, сега има предложение от член на ЦИК да преразгледат регистрацията им и в още седем други МИР-а, където да подадени по същия начин.

„Всичко това е не просто назадничаво и абсурдно, то е незаконно и противоконституционно. Това е удар срещу демокрацията и откровен опит да бъде отстранена “Демократична България” от 8 МИР-а. Ако Ви трябва потвърждение кой е най-сериозният трън в очите на статуквото – имате го, за пореден път“, пише още той.

В друг свой пост в социалната мрежа Мирчев написа, че ГЕРБ иска да спре ДБ да се яви на избори.

ГЕРБ отрекоха обвиненията

От партията заявиха, че „всякакви опити от страна на “Да, България” да се вмени каквато и да било вина на ГЕРБ за решението на ЦИК да откаже регистрация на листата на “Да, България” в Стара Загора, са несъстоятелни“.

И уточниха, че ГЕРБ няма мнозинство в ЦИК.

„Напомняме, че този състав на ЦИК беше назначен от президента Румен Радев и в него доминират партиите на протеста, а ГЕРБ е в абсолютно малцинство. В заключение заявяваме, че ГЕРБ никога не би си позволила да саботира регистрацията на коалиция, в която участва сестринска партия от семейството на ЕНП“, пишат те.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!