Гърция коронавирус

От 7 ноември сутринта Гърция влиза в пълна карантина, която ще продължи три седмици. Отворени ще останат детските градини, забавачките и основните училища.

Новите мерки бяха обявени днес от  премиера Кириакос Мицотакис и ръководителят на епидемиологичната комисия към Министерството на здравеопазването проф. Сотирис Циодрас.

От 06:00 часа в събота до 30 ноември се прекратяват всички дейности, каза Мицотакис. Както и по време на първата карантина, придвижването на гражданите ще бъде възможно само по конкретен повод и само с предварително изпратен SMS.

Освен детските градини и основните училища отворени остават супермаркетите, аптеките и бензиностанциите. Затварят се средните училища, университетите, магазините, фризьорските салони, фитнесите, кафенетата и ресторантите.

Новото затваряне е вследствие драстичния ръст на броя на новозаразените в рамките на денонощие, както и на броя на пациентите, включени към апарати за белодробна вентилация и натиска върху здравната система.

Мицотакис заяви, че през последните пет дни има агресивен ръст на новозаразените, по-точно „почти 10 000 случая за пет дни”. Освен това се е увеличил и броят на хоспитализираните пациенти. „Трябва да спрем тази вълна”, категоричен е премиерът.

До момента в южната ни съседка са регистрирани общо 48 892 заразени, от които са починали 673 души.

Според гръцките медии още през уикенда Гърция ще мине на режима от пролетта в опит да овладее заразата.

По-рано Гърция се опита да спре разпространението на вируса като затегна мерките в района на Солун и Серес.

От 3 ноември, там беше забранено излизането навън между 21:00 до 05:00 часа. Гражданите могат да напускат домовете си в тези часове само, ако имат основателни причини. Те ще трябва да изпратят и специален СМС на кратък номер 13033, с който да предупредят здравните власти. Мерките бяха въведени за две седмици.

Като част от тези ограниичения бяха и предприетите мерки при преминаването през ГКПП „Промахон”. От 21 до 5 часа през пункта вече се пропускат за влизане в Гърция само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси, които изчакват на паркинга след граничния пункт до 05.00 часа.

Останалите граждани с леки коли и автобуси не се допускат през този часови диапазон. При товарните автомобили няма промяна. Ограничението ще продължи до 17 ноември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!