лого

Чудили ли сте се някога как някои от най-известните компании са измислили имената си? Е, време е да вдигнем завесата.

От родни градове до лични прякори, много от наименованията имат дълбоко лично значение за основателите.

ADOBE SYSTEMS

Adobe Systems е кръстена на Adobe Creek, поток, който минавал зад къщата на един от съоснователите Джон Уорнок.

AMAZON

Основаната от Джеф Безоз компания „Амазон”, оригинално била кръстена Cadabra.com. Сега този сайт е туристическият сайт на Нова Зеландия.

„Безос харесвал идеята, че купуването на книги от интернет ще е толкова лесно, почти като магия; поръчваш си и хоп! – абракадабра! – книгата ти пристига на вратата… Но името беше малко дълго, затова го съкрати на Кадабра.”

Малко преди да подпише документира при адвоката си, Безос казал, че името на сайта ще е Кадабра. Адвокатът му обаче чул „кадавър” (на английски „Cadaver” означава „мъртъв”). Безос бил ужасен. Наистина ли хората ще объркват очарователното му име с „труп”?

Щом тръгнал да мисли ново име, Безос решил, че то трябва да започва задължително с „а”, за да излиза най-отгоре при подредба по азбучен ред. Бързо избрал „Амазон”, защото било „екзотично и различно”. Освен това сайтът бил кръстен на реката Амазонка – най-голямата в света и Безос се надявал и сайтът му да стане най-големият.

APPLE

Това е може би най-популярната марка в света. Едва ли има човек, който да не знае, че името е измислено от единия от основателите Стийв Джобс. Той кръстил фирмата на любимия си плод.

А защо ябълката е отхапана на логото?

„Джобс каза: „Имам страхотно име: Apple Computer”. Може би е работил край ябълкови дървета, не попитах. А може и да е имало друго значение. Може би идеята му е дошла от друга фирма – Apple Records. Той обичаше музиката и техниката. Веднага си помислих „Ще си имаме много проблеми с авторските права.”

И двамата създатели се опитали да измислят алтернативни имена, като Executex и Matrix Electronics, но те не им харесали толкова, колкото Apple Computers.

Двамата искали да се разграничат от строгите, консервативни имена.

EBAY

Основателят на eBay Пиер Омидияр създал онлайн консултанстка фирма – Еко Бей Технолоджи Груп (Echo Bay Technology Group).

Oмидияр избрал това име, защото звучало „яко”. Е, той обаче нямал късмет. Домейнът бил зает. Вместо да добави или да махне някоя буква, той решил направо да го съкрати на eBay.com.

FACEBOOK

Всичко ползваме тази социална мрежа, но откъде идва името й? Всъщност то се е родило в кампусите на университета. В началото Facebook е била университетска мрежа, в която били поместени имената и снимките на студентите.

Той бил част от програмата на университета, която целяла да улесни студентите при опознаването си.

GOOGLE

Името на Google било инцидент. Първоначално било замислено да се нарича googol, но една пропусната буква превърнала търсачката в нарицателно, дори и  в глагол.

NERO

Едва ли има човек, който да не знае Nero – немската програма, с която едно време си записваме CD-та. Името й обаче има исторически корен. Спомняте ли си римския император Нерон, който подпалил Рим за забавление. Е, на английски Нерон e Nero…оттук вече е лесно да навържете значението.

YAHOO!

Nero може да има исторически произход, но Yahoo дължи името си на литературата. Думата Yahoo била използвана от Джонатан Суифт в „Пътешествията на Гъливер”.

Щом основали компанията, собствениците я нарекли „Наръчникът на Джери и Гари за World Wide Web”, но по-късно го променили.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук