Днес се открива разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“, който реално е продължението на „Турски поток“.

Газопроводът ще свързва турско-българската и българо-сръбската граница и планът е да е готов за по-малко от две години. По новия участък е изградена нова газоизмервателна станция.

„Балкански поток“ ще струва  1 милиард и 102 милиона евро, а средствата са осигурени от саудитски държавен консорциум.

В началото на септември „Булгартрансгаз“ подписа със саудитската фирма „Аркад“ за изграждането на газопровода през България.

Договорът е за близо 3 милиарда лева. Конкурсът беше оспорен от втория в класирането консорциум „Газово развитие и разширение в България“.

Върховният административен съд обаче остави жалбата без разглеждане и така на практика даде зелена светлина на строителството.

Плановете са строителството да бъде ускорено и газът по трасето от турската до сръбската граница да тръгне в началото на следващата година.

Строителството на нови газопроводни участъци е и във фокуса на държавната енергийна стратегия до 2020 година, с която ресорното министерство се стреми да отговори на променените пазарни условия на Балканите и по този начин България да не изчезне от газовата карта в региона.

Плановете са в нова инфраструктура да бъдат вложени следващите години над 2.8 млрд. лева.

Сред ключовите проекти са изграждането на нови компресорни станции, газовата връзка Стара Загора-Комотини, бъдещата газова борса, нови вътрешни газопроводи.

Такъв е преносният газопровод на територията на общините Искър, Кнежа и Оряхово, който ще бъде инспектиран също в понеделник – 21 октомври, от Борисов, Петкова и министри – веднага след откриването на отсечката от „Балкански поток“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!