Чернобил – най-ужасната ядрена катастрофа в историята, принудила над 100 000 човека да изоставя домовете си през 1986г. Но между 150 и 300 души нарушават заповедите на Съветския съюз и отказват да напуснат радиационната зона.

Много филми и истории са направени за Чернобил. Но как живеят днес останалите в 20-километровата евакуационна зона?

Ужасът започва на 26 април, когато стреснати работници виждат, че контролният панел отчита голяма грешка. Радиоактивните материали се взривяват, а реакторът гори.

Експлозията разпръсква 100 пъти повече радиация от атомните бомби, хвърлени над Япония. Според експерти, между 4 000 и 27 000 човека умират в резултат на аварията.

Малко повече от 33 години по-късно, земята около ядрената централа е почти пуста. Там живеят около 300 души в скромни дървени къщи. Повечето от хората са над 80-годишна възраст.

Въпреки предупрежденията на властите, много семейства отказват да се преместят.

Една от жителките на тази територия – Мария, е преживяла инвазията на нацистите, Чернобил и управлението на Съветския съюз, и категорично отказва да напусне дома си.

Чернобил

В малките схлупени къщички се намира само най-важното – малко мебели, дрехи, тигани, тенджери и храна.

След взрива през 1986г., радиацията се излъчва в продължение на 10 дни, достигайки по-далеч от Гърция и Обединеното кралство. Радиоактивните облаци се движат над Европа, а отровният дъжд от тях унищожава десетки хиляди растения и животни.

Години след трагедията, все още се откриват различни генетични мутации в някои видове, включително допълнителни крайници, деформирани мозъци и прочее.

Чернобилската забранена зона е официално обозначена забранена зона около Чернобилската атомна централа.

Създадена е от въоръжените сили на СССР малко след аварията и първоначално обхваща площ в радиус от 30 км от атомната централа. Зоната подлежи на евакуация и е поставена под военно управление.

По-късно границите ѝ са променени, покривайки по-голяма част от Украйна. Забранената зона граничи с администрирания отделно район Полески държавен радиационно-екологичен резерват, намиращ се на север в Беларус.

Чернобил
източник: pixabay

Днес 30-километровата зона се управлява от Държавната служба на Украйна по извънредни ситуации, докато атомната централа и саркофагът ѝ се администрират отделно.

Зоната покрива площ от около 2600 кв. км. в Украйна в пряката околност на Чернобилската АЕЦ, където радиоактивното замърсяване е най-голямо и публичният достъп и жителството са забранени.

Други райони на задължително преселване, които не са част от забранената зона, съществуват в околността и из Украйна.

Чернобил

Целта на забранената зона е да забрани достъпа до опасни райони, да намали разпространяването на радиоактивното замърсяване и да спомага за радиационния и екологичния мониторинг.

В днешно време зоната е една от най-замърсените с радиация области в света, привличайки значителен научен интерес към високите нива на радиация в околната среда.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!