Българското министерство на външните работи предупреждава българските граждани, които живеят в Барселона и тези, които планират пътуване на там, че за тази вечер в Барселона се организират нови протести.

По информация на българското генерално консулство в Барселона настроението сред по-голямата част от жителите е за мирни протести.

Каталуния, протести

„Въпреки това препоръчваме на българските граждани да не предприемат без неотложна необходимост пътувания до Каталуния в дните на протестите”, се казва в съобщението на МВнР.

Оттам допълват, че е препоръчително постоянно пребиваващите в областта български граждани или туристи да избягват районите, в които се организират протестни мероприятия.

Остават в сила и предишните предупреждения и съобщения от Министерството на външните работи на България.

Каталуния, протести

Генералното ни консулство в Барселона и посолството ни в Мадрид следят ситуацията и са готови да оказват съдействие при необходимост.

В неделя хиляди хора се събраха в центъра на Барселона за поредния протест, в рамките на вълната, която през последните дни обхвана Каталуния.

Между полицейския кордон и протестиращите бе издигната метална ограда.

Хората носиха в ръцете си пластмасови торбички, пълни с боклук, и след това ги хвърлиха над огражденията.

Каталуния, протести

Тълпата поиска освобождаване на политически затворници.

Протестите, прераснали в безредици започнаха в Каталуния на 14 октомври, след като Върховният съд на Испания осъди 12 каталунски политици за участието им в незаконния референдум за независимост.

По време на сблъсъците в различни градове на автономната област около 800 души бяха ранени от началото на седмицата, включително над 300 представители на силите на реда. 18 души все още са в болници, един е в много тежко състояние. Състоянието на други 8 е сериозно. Около 200 души са задържани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!