Отново тежка загуба на ГЕРБ и БСП – както и на миналите избори, и на тези, те губят мандати. Вече е пределно ясно, че това е тенденция, а не просто неуспех, която ще им отреди все по-маловажна роля в парламента.

На 4-ти април ГЕРБ получи 75 мандата, а БСП – 43. В момента прогнозните данни им определят съответно 59 и 41. Реален е и шансът ГЕРБ да остане втора сила.

Макар и с 40% избирателна активност, която е с 10% по-малко от предишния вот и твърде краткия срок след предишните избори, демокрацията беше налице.

Първите избори, извън контрола на ГЕРБ

Това бяха първите избори от много години, които не бяха организирани от партията на Бойко Борисов. Това се дължи на интензивната, макар и кратка работа на 45-тия парламент. Той успя да смени състава на ЦИК, в която вече имаме истинска представителност на обществото, а не такава от партии, останали под 4-процентовата бариера като „Обединени патриоти”.

Беше въведено и машинното гласуване и не само, че беше налице, но и беше задължително. Хартиената бюлетина остана само за резервен вариант. Това беше важна стъпка към елиминиране на невалидните бюлетини, които в някои години стигаха 16%.

Всъщност тази бройка са именно средно 15 мандата

Беше блокиран и част от купения и контролиран вот, защото „отчитането” вече е много по-трудно с лиса на „тъмна стаичка”. Имаше и друг доста сериозен напредък – опашките в чужбина се стопиха като същевременно повече наши сънародници имаха възможност да упражнят правото си на глас. Не на последномясто е и предпоставката са бързо и лесно броене н абюлетините, което изключва спекулациите и спестява време и средства.

На този фон вероятността Слави Трифонов да е пръв е сериозна, но и това да не се случи, политическият шамар, който понесоха бившите управляващи и комунисти, е оглушителен. Това е пореден втори крах след миналите избори, в които и двете партии стопиха около 1/3 от подкрепата си, в сравнение с 2017-та.

Има още една интрига и това е кой ще е четвърти – „Демократична България“ или ДПС, което ще определи бъдещите политически конфигурации.

От утре големият въпрос ще бъде дали партиите ще намерят сили и мъдрост, ще се поучат от грешките в миналото и няма предадат избирателите си за сметка на депутатските кресла.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук