Въпреки мразовитото време и днес в редица български градове ще има протести срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот.

Мотото е „Протест срещу социалното убиване на българите”.

В Благоевград протестиращите се събират в 11:30 часа на паркинга на Югозападен университет „Неофит Рилски”.

Протестът в Бургас ще започне в 12 часа като сборният пункт отново е пред паркинга на „Метро“ на изхода на Бургас към АМ „Тракия“.

В 12 часа започват протестите в Кюстендил и в Троян.

В Пазарджик протестиращите срещу ниските доходи ще се съберат в 13 часа на паркинга пред парк „Стадиона“, след това ще тръгнат пеша по улиците на града до сградите на Общинската и на Областната администрации.

Протестите в цялата страна започнаха преди месец. В началото по улиците бяха само майките на деца с увреждания, които искаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов, защото ги нарече „кресливи жени” с „уж болни деца”.

В този момент стана ясно, че задължителната застраховка „Гражданска отговорност” може да поскъпне до 1000 лева, цените на горивата стигнаха рекордни нива и увеличаването на данъка за старите автомобили с до 30%.

И макар че Валери Симеонов подаде оставка, и че цените на горивата спаднаха, недоволството на гражданите не спират.

Малките събирания на недоволни граждани изведнъж прераснаха в масово недоволство, разпространило се из цялата страна.

протести

Към протестите се присъединиха и майките на деца с увреждания, а исканията вече не бяха просто за оставката на един член от кабинета, а на цялото правителство.

На 11 ноември стотици българи от над 35 града се обявиха срещу модела на управление и поискаха увеличаване на доходите, понижаване цените на горивата и отмяна на по-високия данък за колите.

протести

Управляващата партия ГЕРБ определи недоволството на гражданите като политически протест, а опозиционната партия БСП заяви, че подкрепя исканията на недолните. В унисон с това президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане, който беше приет окончателно миналата седмица.

Дни по-късно премиерът Бойко Борисов каза, че няма да подава оставка за трети пореден път, както и че напускането на Валери Симеонов на кабинета не стои на дневен ред.

протести

„Надявам се да спрат протестите, защото цените на горивата падат. Държавата в лицето на правителството няма повече възможности да намали цените, освен ако не намалим акциза, но така ще намалеят и социалните плащания“, коментира Борисов.

Последва среща на властта с Петролната асоциация са обсъдили пет варианта за намаляване цените на горивата. Според него, ако се вземат достатъчно мерки, понижаването на цените на бензина и дизела може да е с повече от 5 стотинки на литър.

Дончев помоли собствениците на бензиностанции да направят „жест” и да намалят цените, тъй като държавата нямала механизми за контрол върху ценообразуването на горивата.

Според премиера пък единственият начин правителството да повлияе върху цените е, ако се намали акцизът на горивата. Оказва се обаче, че той е най-нисък в България от цяла Европа и въпреки това бензинът и дизелът у нас струват колкото в Австрия.

Ако се извади тежестта на акцизите и ДДС от цените, тогава картината става съвсем различна. В 24-те от 27-те членки на ЕС цените са по-ниски, отколкото в България. Например, цената бензина А-95 без акциз у нас е 63 евроцента, но във Франция – 59, в Италия – 62, Финландия – 57.

протести

По-скъпо е само в Испания (64 евроцента), Германия (65 евроцента)и Дания (67 евроцента). В последната година горивата у нас са поскъпнали с 14%. Това вдига и стойността на останалите стоки и услуги.

В социалната мрежа „Фейсбук” юристът Георги Георгиев публикува таблица, от която, според него, става ясно, че държавата очевидно прави услуга на руската компания „Лукойл“, като „умишлено“ държи най-ниския позволен акциз в ЕС от 65 ст. на литър.

протести

По този начин „Лукойл“ си слага голяма надценка. При изравняване на акциза с другите страни от ЕС у нас горивата биха скочили над 3 лв. за литър, защото надценката на „Лукойл“ е в пъти по-висока от тази в другите страни, казва Георгиев. По този начин държавният бюджет губи над 1 милиард лева годишно.

ПРОТЕСТИТЕ И ПРОВОКАТОРИТЕ

Вълната от недоволство в цялата страна продължава въпреки усилията на управляващите да овладеят напрежението.

протести

Прави впечатление, че на протестите не липсват провокатори, които от своя страна предизвикват намесата на полицията.

Имаше случай, при който мъж откри стрелба с газов пистолет по част от протестиращите. След преследване, полицията успяла да го арестува.

протести

Далеч по-непровокирана за реакция е била полицията в друг град – Самоков. Там беше арестуван 19-годишният Ангел Христов, защото „подтиквал към бунт”, но в социалните мрежи.

Според Ангел, поводът за полицейското внимание е, че споделил публикация за протестите във „Фейсбук“ групата „Забелязано в Самоков“.

„Аз си седя вкъщи и ми идва разпореждане, че едва ли не съм бунтовник, че съм бил организатор на протеста в Самоков, което не е истина“, каза Ангел Христов пред някои медии.

протести

„Страшно много се възмутих. Не може човек да не може да си споделя мнението в България“, каза Анита Христова, майка на Ангел.

Още в началото на протестите провокатори започнаха да нагнетяват обстановката. Заради блокирани магистрали, главни булеварди и пътни артерии, полицията използва сила срещу събралите се граждани в няколко града в страната.

По-късно от МВР съобщиха, че това не е истина, както и че всеки има право да протестира, стига да спазва закона.

протести

Именно подобни провокации дадоха повод на някои политици от управляващото мнозинство да изразят съмнение, че някой плаща на протестиращите и че тяхното недоволство не е спонтанно.

Последните протести бяха все по-рехави. Дали днес ще се стигне до напрежение, предстои да разберем.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!