КПП, полиция

Улиците са пусти, това е всекидневието ни днес. От Рим до Ню Йорк през Париж 900 милиона души по целия свят са затворени в домовете си този уикенд с надеждата да спрат пандемията на коронавирус, която вече е убила повече от 11 400 души и тресе световната икономика.

В Съединените щати Калифорния, Ню Йорк, Ню Джърси, Илинойс, Пенсилвания и Невада обявиха прекратяването на всички несъществени дейности, въпреки че пълното ограничение върху националната територия е било отменено за момента от президента Тръмп. Следователно трите най-големи града в страната – Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго, са „замръзнали“ и около 100 милиона души са се изолирали по домовете си. „Всички сме в карантина“, заяви Андрю Куомо, гуверньорът на щата Ню Йорк в САЩ, съобщавайки за „най-радикалната стъпка, която можем да предприемем“.

Италия, най-засегнатата страна в Европа с 4825 мъртви, за първи път на Стария континент разпорежда изолация на цялото си население и засилва мерките си пред опустошенията от болестта. Всички паркове, зелени площи и обществени градини са затворени за гражданите този уикенд, в очакване на допълнителни ограничения, за да се насърчат италианците да останат у дома колкото е възможно повече. Коронавирусът уби 793 души за последните 24 часа в страната – пик от началото на кризата.

Повече от 900 милиона души в около 35 държави са призовани да останат у дома. Около 600 милиона души в 22 държави подлежат на задължителни заповеди за ограничения, както във Франция или Италия. Останалите са с вечерен час (както в Боливия), карантини (както в основните градове на Азербайджан и Казахстан) или непринудителните призиви да не напускат домовете си (както в Иран).

След откриването на 25 случая в Австралия, свързани със състояла се сватба в Южен Сидни, властите предприеха действия, които удариха силно процъфтяващата индустрия за бракосъчетания и сватби, принуждавайки неутешимите двойки да отменят сватбите си.

„Вие не просто отменяте събитие, а нещо, за което хората буквално са мечтали и което са обмисляли с дни, месеци – казва Лара Бийсли, планираща сватба в Сидни – Получаваме обаждания от разплакани хора.“

Властите също затвориха известния плаж на Bondi Beach в Сидни, който беше претъпкан въпреки забраната за големи събирания.

Пренаселени пазари тук, пустите улици на друго място: светът е разрязан наполовина, между сериозни хора, които се затварят в името на общото благо, и егоистични хора, които мислят само за собствено удоволствие.

По-лошо от е от срива на борсите

За да защити значимостта на тези мерки за ограничаване, Световната здравна организация (СЗО) подчерта, че Ухан, епицентър на коронавирусната епидемия в Китай, където от 19 март не са регистрирани нови случаи с местен произход, беше „надежда“ за света. Глобалната икономика страда малко повече с всеки нов ден от това спиране на дейностите.

Наемането в гигантите в търговията на дребно, Walmart и Amazon, които са изправени пред наплива на потребителите към супермаркети или интернет, няма да компенсира унищожаването на работните места. В Европа Европейският съюз обяви на 20 март прекратяване на правилата на бюджетната дисциплина. Новата мярка ще позволи на държавите-членки да изразходват толкова, колкото е необходимо, за да се справят с икономическото забавяне.

До 25 милиона работни места са изложени на риск при липса на международно координиран отговор, предупреди Международната организация на труда. Изправени пред тази ситуация, финансовите пазари са в изключително напрежение. След най-лошата седмица на фондовата борса от кризата през 2008 г., те приключиха деня 20 март с признаци на колебание: „Уолстрийт“ на червено, а европейските фондови пазари с покачване.

Някои експерти се опасяват, че икономическата криза, произтичаща от пандемията, ще бъде по-лоша от тази на „срива на борсите“ от 2008 г., особено ако ограничаването трябва да бъде удължено.

Три милиарда души нямат най-елементарното оръжия срещу вируса

Други страни се присъединиха през уикенда, към списъка на тези, които избраха тази драстична мярка. Ограничението ще бъде обобщено в Тунис в неделя, а в Колумбия във вторник. Без да стига толкова далеч, Обединеното кралство драстично засили реакцията си на пандемията, като нареди закриването на кръчми, ресторанти, кина и спортни зали.

Швейцария от своя страна затегна мерките си и забрани всякакво събиране на повече от петима души, но изключи всякакъв друг вид ограничение, преценявайки, че това е „зрелищна политика“. Затворени вкъщи за десет дни, някои италианци започват да се местят. Над 53 000 от тях вече са глобени за неоснователни излизания.

В Банджул, Гамбия, властите усилено издирваха 14 души, които избягаха от хотела, където бяха поставени под карантина. Но предпазните мерки са трудни за прилагане на много уязвими места, като например в огромни азиатски бедняшки квартали или в пренаселени затвори по целия свят.

Три милиарда души дори нямат най-основните оръжия срещу вируса, течаща вода и сапун, алармират експерти на Организацията на обединените нации, които се страхуват от загубата на „милиони“ животи. В Сан Салвадор страхът стигна дотам, че „от предвидливост“, според кмета, гробокопачите изкопали 118 гроба, готови за употреба.

 

Текст: редакционна статия в „Пари мач“. Заглавие: „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!