Народните представители ще разгледат две решения за възобновяване на проекта АЕЦ „Белене“.

Първото е внесено от „БСП за България” и е за отмяна на мораториума.

Второто е на ГЕРБ и е за възобновяване на действията по търсене на инвеститор.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че два са възможните сценарии за АЕЦ „Белене”.

Според нея единият предвижда изграждането със стратегически инвеститор и минимум 34% дялово участие на страната (в това число са включени активите, пасивите и площадката в Белене).

Другият вариант е да се строи със заем по модела на унгарска АЕЦ „Пакш 2”, а именно Русия отпуска заем и строи централата, като в замяна получава приходите от продажбата на тока до изплащане на заема.

Енергийният министър заяви, че възможно най-лошият вариант е централата да не бъде построена, защото Националната електрическа компания (НЕК) дължи за проекта 1,1 млрд. лева.

Средствата трябва да ги върне в бюджета до 2023 г.

Асоциацията на организациите на българските работодатели изпратиха няколко предложения, с които да се проведе честна процедура.

Вчера пред парламента „Демократична България” организира протест срещу изграждането на централата.

Според новосформираната партия правителството не е изпълнило предписанията на Народното събрание от 2012 г. да се проучат условията за изграждане на парогазова централа в Белене.

Нищо не било направено и по проекта за Седми блок в АЕЦ „Козлодуй” със закупеното вече оборудване, отбелязват протестиращите. Сред протестиращите бяха режисьорът Евгений Михайлов и екозащитникът Петко Ковачев, които коментираха, че не са съгласни строителството на втора атомна без да е нужна на България.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук