Александър Вучич
на снимката: новият президент на Сърбия Александър Вучич на брифинг след победата си

Сръбската прогресивна партия  на президента Александър Вучич печели парламентарните избори в страната с 63,35%, съобщиха от Републиканската избирателна комисия.

„Тази вечер получихме най-голямото доверие на хората, най-голямото в историята на Сърбия, в условия, когато малко хора вярваха в това. Получихме и голямо предупреждение от хората, че трябва да бъдем още по-отговорни и усърдни“, каза Вучич в предизборния щаб на СПП. Той нарече победата на партията „впечатляваща и убедителна“.

21 партии и коалиции участваха във вота

Гражданите на Сърбия гласуваха за депутати в парламента на страната, представителния орган на автономния регион Войводина и общинските власти. 6 584 376 жители на Сърбия имаха право на глас. Те гласуваха в 8,400 избирателни секции, 90 избирателни секции бяха разположени в Косово и Метохия, а 42 – в чужбина. Изборната комисия регистрира 3.3 00 местни и 111 чуждестранни наблюдатели, включително представители на ОССЕ.

21 партии и коалиции се бориха за 250 места в еднокамерния парламент /Скупщина/ на Сърбия. Избирателният праг за влизане в парламента е да бъдат получени минимум 3% от гласовете на избирателите, а депутатите имат четири годишен мандат.

Партията на Вучич получава 180 места

Според предварителните резултати партията на Вучич ще получи 180 места в сръбския парламент. Социалистическата партия на Ивица Дачич е на второ място с 10,7% от гласовете и около 30 депутати. За момента списъкът партията на кмета на Нов Белград Александър Шапич с 4,1% от гласовете получава 11 депутатски места, както и партията на унгарците на Ищван Пастор с 8 депутати, албанските партии с 4 места и партията на Муамер Зукорлич, която се представи с Демократическата партия на македонците – с 2 места.

Президентът и лидер на СПП Александър Вучич тази нощ обяви абсолютна победа на изборите, като каза, че партията му е получила доверието на над два милиона от избирателите.

45,5% избирателна активност

Избирателната активност на гражданите до 19:00часа тя е била 45,5%. Според анализаторите избирателната активност в Сърбия е била с близо 6% по-ниска в сравнение с тази през 2016 г, което се отдава на ситуацията около коронавируса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!