Държавите, които са останали в ядрената сделка с Иран след напускането на САЩ, се събират на среща във Виена по искане на Техеран за спасяване на споразумението. На срещата ще участват представители на Иран, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия.

Президентът Доналд Тръмп отдавна атакува сделката с Техеран, която беше сключена през 2015 г. при управлението на неговия предшественик Барак Обама. Според Тръмп споразумението не е достатъчно, за да отстрани ядрените амбиции на азиатската държава. Освен това Белият дом твърди, че договореното не отива достатъчно далече, за да ограничи иранската програма за разработване на балистични ракети или намесата на Иран в регионални конфликти като тези в Йемен, Ирак и Сирия.

Европейските съюзници на Вашингтон, обаче, виждат съглашението като приемливо и при различни случаи заявиха, че ще се стремят да го запазят. Последното такова съобщение бе направено вчера от германския канцлер Ангела Меркел по време на посещението й в Китай. Тя обяви, че Берлин и Пекин имат съгласие да останат в сделката, ако Иран изпълнява задълженията се по нея. Президентът на Франция Еманюел Макрон също поддържа споразумението и направи опит в лична среща с Тръмп да го разубеди да извади страната си от него.

Откакто САЩ обявиха оттеглянето си, останалите участници в сделката започнаха дипломатиески маратон в опит да я запазят в сила.

Според доклад на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), с който АФП разполага, Иран все още спазва ключовите ограничения в ядрените си мощности в замяна на отмяната на икономическите санкции срещу тази страна. В същото време МААЕ „окуражава /Иран/ да отиде отвъд изискванията на сделката“, за да укрепи доверието към себе си, каза високопоставен дипломат във Виена, където е базирана централата на МААЕ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук