На снимката: ръководителят на кризисния щаб ген. Мутафчийски

66-годишната жена, която вчера беше хоспитализирана в „Пирогов“ в изключително тежко състояние, с положителна проба за COVID-19, е починала днес в 15.42 ч., съобщи „Нова ТВ“.

Възрастната жена е приета в „Пирогов“ с тежка двустранна пневмония и въпреки извършените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са успели да спасят живота ѝ. Пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция, съобщават от здравното министерство. В опасност е и 74-годишният й съпруг, за чийто живот лекарите продължават да се борят.

Днес се потвърди седмият случай на заразен с коронавирус.

„Това е 62-годишна жена, наша колежка, която не е контактувала с нито един пациент – заяви генерал-майор Венцислав Мутафчийски – Последното й посещение на работното й място е на 22 февруари. След това тя е посетила два конгреса – един в Англия и един в Испания. Завърнала се е преди няколко дни в България със симптоми на грип. Жената не е в особено тежко състояние. Постъпила е в Инфекциозната клиника на ВМА.“

Генералът обясни, че още с постъпването й са издирени контактни лица. Те ще бъдат поставени под карантина от столичната РЗИ.

Той опроверга изнесени данни, че в конкретни болници защитните облекла не стигат, като уточни, че това щеше да е така, ако с наличните облекла се очаква болниците да изкарат месец, но тези, които са там, са само за контретните смени и защитни средства ще бъдат допълнително получени. Началникът на кризисния щаб отказа да коментира плъзналите и социалните мражи информации с коренно различен характер за това какви и откъда се последните установени заразени с коронавируса.

Пет проби от Стара Загора за коронавирус са отрицателни.

„Към днешния момент във ВМА лабораторията са заложени 40 проби. Едната от тях е положителна, две са съмнителни и подлежат на потвърждаване в утрешния ден, останалите са отрицателни. В националната лаборатория са заложени 54 проби, една е положителна. Всъщност положителната проба, за която говорим е на едно и също лице. Във Варна има 18 проби, които ще бъдат готови към 20.00 часа“, заяви директорът на ВМА.

Общо болните от коронавирус у нас остават шестима души, след смъртта на жената в София. Извън столицата двама са в Габрово, а други двама – в Плевен. Вътрешното отделение, в което семейството на починалата беше настанено, е поставено под карантина. Болница „Пирогов“ ограничи приема на пациенти заради двата случая на коронавирус.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!