Пътищари протест

Тежката механизация на пътните строители отново е строена на жълтите павета в центъра на София. Това е петата им по ред демонстрация.

В понеделник „пътищарите“ се заканиха, че протестите им продължават с участието на камиони, снегорини и водоноски, които ще влизат в центъра на града. Те отказаха всякакъв диалог с регионалния министър и настояха за оставката на Виолета Комитова. Пътностроителните фирми настояват за изплащане на 900 млн. лева за извършена дейност.

От МРРБ ясно заявиха, че задължени за плащането на трудовите възнаграждения на работниците и на служителите, заети в пътностроителните фирми, са лицата, с които те имат сключени договори.

От министерството казаха още, че след като заплатите се изплащат и няма съкратени работници, както информира председателят на УС на Браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков, протестът не е свързан с трудовите възнаграждения, а има политически подтекст.

„Договорите на фирмите, свързани с пътното поддържане, са сключени основно през 2019 и 2020 година с Агенция „Пътна инфраструктура“, ръководена от служители, назначени от предишното управление на ГЕРБ. Възлагането на дейностите по тези договори в началото на 2021 година се е извършвало от същото ръководство срещу недостатъчно осигурени финансови средства в държавния бюджет, приет от Народно събрание, доминирано от представители на ГЕРБ, заявяват от МРРБ.

Осигуряването на липсващите необходими средства за покриване на задълженията на АПИ по извършените дейности за текуща поддръжка на пътищата може да се случи само от действащо Народно събрание, каквото в момента няма.

За зимното поддържане 46-ият парламент осигури 100 милиона лева, които ще отидат в пътния бранш не под натиска на улицата и не с политически цели, а срещу изрядно оформени двустранни споразумения между АПИ и съответните фирми“, казаха в вчера от МРРБ и добавиха, че финансовите претенции на бранша трябва да бъдат отправени към следващото Народно събрание, което може абсолютно легитимно да реши проблемите.

Пред БНТ изпълнителният директор на браншова камара ”Пътища”инж. Лазар Лазаров каза, че опитът да се политизира протестът на пътищарите е жалък. По думите му исканията на демонстрантите са „чисто икономически“.

„Опитите да се политизира този протест са много жалки и няма да доведат до нищо съществено. Исканията на протестиращите, които ние представляваме като браншова организация, са чисто икономически“.

Той отрече твърденията, че зад протеста стоят политически интереси.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!