От днес до 29 юли гръцките власти ще пропускат през ГКПП „Кулата-Промахон“ пътуващи само с отрицателен тест за COVID-19. Резултатът за теста трябва да бъде преведен и на английски език, а от него до преминаването на границата не трябва да са минали повече от 72 часа.

Решението е на гръцките власти заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в България.

Традиционно хиляди българи избират да почиват в южната ни съседка, а коронакризата тази година не влия особено на предпочитанията на сънародниците ни. По официални данни до момента (14 юли) потвърдените случаи на COVID-19 у нас са 7411, като за последното денонощие системата отчита 159 случаи.

За преминаване на българо-гръцката граница туристите ще трябва да притежават документ за отрицателен PCR тест, направен в сертифицирана държавна или частна лаборатория, в рамките на 72 часа преди пътуването. Преводът на английски език трябва задължително да включва трите имена на пътника и номера на паспорта или личната му карта.

Това е пореден опит на гръцките власти да ограничат пътуването на българите към Гърция.

Ограничения за пътуване към Гърция

Гърция започна също да се „шегува“ с българите. От началото на юни трябваше да падне 14-дневната карантина за влизане в южната ни съседка. След като на границата се нареди километри опашки от автомобили, гръцките власти обявиха, че карантирата остава, но ще е 7 дни.

15 дни по-късно и тя беше премахната и пак се струпаха колини от автомобили.

Седмица-две след това, Гърция поиска попълнени декларации онлайн и QR кодове. После затвори всички гранични пунктове, освен „Кулата“. След това започна да тества всички влизащи.

Последното им хрумване е, че от сряда на българско-гръцката граница влизането в Гърция да се осъществява единствено с негативен PCR тест, направен 72 часа преди пътуването

Възможно ли е всички тези изисквания да спасят българския туристически сезон? Прочетете ТУК.

МВНР за пътуването в Гърция

На сайта на МВнР пише следното:

Посолството на Република Гърция в България ни информира, че във връзка с предстоящите промени на правилата за влизане в Гърция през ГКПП „Кулата-Промахон“, задължителният за попълване електронен формуляр, генериращ  QR код, няма да бъде наличен за пътуване през ГКПП „Кулата-Промахон“ до 14 юли 2020 г., вторник, 00:01 часа.

Пътуващите, които вече са издали своите формуляри, все още ще могат да преминат граничния пункт, но граждани без формуляр няма да бъдат допуснати да влязат и ще трябва да отложат пътуването си за 15 юли.

Гръцкото посолство информира също, че новите правила влизат в сила на 15 юли 2020 г. в 6 часа сутринта, а не както бе съобщавано до сега –  от 14 юли. Припомняме, че според новите правила всички граждани, които влизат в Гърция през ГКПП „Кулата-Промахон“, по несъществени причини са задължени да представят негативен ПСР тест за коронавирус, извършен не по-рано от 72 часа преди влизане в Гърция. Само пътници, които имат сертификат за негативен ПСР тест, ще бъдат допускани да влязат в Гърция.

Гръцкото посолство уточни днес, че сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника.

Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в  национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19). Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство.

За улеснение на българските граждани МВнР публикува списък с лицензираните лаборатории у нас за извършване на тестове за коронавирус, който е достъпен на официалния ни сайт, както и на сайтовете на посолството ни в Атина и на Генералното консулство в Солун на следните линкове:

https://mfa.bg/bg/situationcenter/25986

https://www.mfa.bg/embassies/greecegk/news/25984

https://www.mfa.bg/embassies/greece/news/25983

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!