На около 4 км. ботевградското село Липница, в близост до махала Преславица се намира пещера Водната пещ. Пещерата попада в Панежкия район на Старопланинската област и със своите 1016 метра дължина се нарежда сред големите пещери в България.

Водната пещ е позната на местното население от незапомнени времена. Според легендите, по време на Второто българско царство защитниците на близката крепост използвали водите,  които минават през пещерата да снабдяват крепостта с вода.

Водната пещ е многоетажна, разклонена, влажна и водна пещера. Входът и е висок и широк  и от него излиза подземен поток, който протича през първия етаж на пещерата. Още в самото начало на пещерата могат да се видят колонии от прилепи.

След първите 200 метра Водната пещ се разклонява на две галерии, като дясната е суха, а лявата водна. Пещерата е богата скални обраувания като сталактити, сталагмити и сталактони.

 

За пръв път Водната пещ е картирана през 1963 година, а от 1976 година е обявена за природна забележителност.

До Водната пещ се стига като след завоя преди отклонението за Липница и Боженица се тръгне по горски път, който се вие покрай местната река. До пещерата се стигна за около 35 – 40 минути път пеш, като терена не е много лек.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук