Ухловица
На снимката: Ухловица

Подземният палат на Родопите – така е известна една от най-красивите благоустроени пещери у нас. Тя е на над три и половина милиона години и е една от най-старите на Балканите. Най-забележителното в нея са гигантският каменен водопад и седемте преливащи едно в друго езера. В ранна пролет те са пълни и представляват спираща дъха гледка. Лятото пресъхват, но туристите могат да се насладят на невероятните образувания в пещерата – дендрити, които наподобяват морски корали.

Ухловица е разположена в горното поречие на река Арда в близост до границата с Гърция. До пещерата се стига, като от Смолян се тръгва по пътя за с. Смилян, известно с фасула си. След селото се следва пътят за с. Кошница и на 2 км след селото е паркингът на Ухловица. Пещерата е кръстена на птицата улулица, която е вид сова и се среща в този регион. От паркинга до пещерата води стръмна пътека, дълга около 800 м. До входа на Ухловица трябва да се изкачат 180 метални стъпала, като денивилацията от паркинга е 160 м.
Влиза се на кръгъл час от 9 до 16 часа и само с гид. През зимата пещерата е затворена в понеделник и вторник, а лятото работи без почивен ден, дори и на официални празници. Разстоянието, което се изминава в пещерата, е около 460 м. По цялото протежение може да се видят чудати сталактити, сталагмити и сталактони, наподобяващи различни фигури – стопанин и стопанка, влюбена двойка, красива девойка др.

Самата пещера е на два етажа. На горния се намира Залата на пропастите. Гърлата на четири дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долното ниво.

Вътрешността на Ухловица
Вътрешността на Ухловица

„Преминаването към него по стръмните стълби е предизвикателство, но преживяването определено си заслужава, защото ще ви разкрие най-красивата част от пещерата.
На изхода на пещерата се разкрива прекрасен изглед към Родопите“, разказват туристите, преодолели трудния терен. По думите им особено в жегите Ухловица е рай, тъй като постоянната температура в нея е 10-11 градуса и е добре посетителите да си носят връхни дрехи. Обиколката из пещерата трае около 40 минути.

 

Гидовете не пропускат да разкажат някоя от легендите, свързани с Ухловица. Според една от тях тази прекрасна родопска пещера някога е била убежище и дом за Дявола и неговата Дяволица. Живеело дяволското семейство в мир и любов в родопската пещера.
Настъпил моментът, в който първата рожба на семейството щяла да излезе на белия свят. Дяволът обаче бил безсилен и не можел да помогне на съпругата си.
Принуден от обстоятелствата, Дявола почукал на вратата на една от бабите в близкото село и я помолил тя да дойде да помогне на съпругата му в тежкото раждане, което й предстояло.
Отзивчивостта на родопчанина се проявила и в този момент. Веднага отишла бабата при дяволицата и й помогнала да роди първото си дете здраво.
В знак на благодарност, че помогнала в най-тежкия и същевременно най-щастливия момент на дяволското семейство, Дявола дал на бабата въглени жълтици.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук