Петър Славов
на снимката: Петър Славов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг адвокат Петър Славов, който е и бивш народен представител, коментира критиките на БСП срещу неинициирането на процедура за избиране на нов състав на Централната избирателна комисия.

Юристът бе категоричен, че това е нарушаване на закона и опит на управляващите незабелязано този състав на ЦИК да проведе и изборите за европейски парламент.

„Неинициирането на процедура за избиране на нов състав на ЦИК, защото в Изборния кодекс ясно е казано, че този процес трябва да започне три месеца преди изтичане на мандата на действаща комисия и не по-късно от един месец преди неговото изтичане. Последният месец на практика вече започва да тече и очевидно разни аргументи от типа „ама те много хубаво се научиха да си вършат работата”, което е повече от несериозно предвид и примерите, които аз цитирах с многократното нарушаване на закона и невъвеждане на машинно гласуване практически, макар че то е записано в закона, Това са все индикации за зле свършена работа, за да не употребявам някоя по-остра дума по отношение на ЦИК.”

Славов коментира, че от БСП много късно са се сетили, че нещо в предлаганите промени в Изборния кодекс не е наред – чак след като гласуваха заедно с ГЕРБ по отношение практическата отмяна на машинното гласуване.

Юристът определи действията на БСП като театър с цел да се покаже на избирателите, че левицата подкрепя по-честните методи за гласуване – машинно и електронно. Реалността обаче е, че и членовете на БСП в ЦИК в продължение на 2 години (след приемането на изискването за въвеждане на машинен вот във всички секции) не направиха нищо това реално да се случи.

Цялото интервю с Петър Славов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!