Машината не греши, не взима по 20 лв. на глас, нито носи чувалите с бюлетините по нощите. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг юристът Петър Славов по повод предложението на ГЕРБ, „Воля” и „Обединени патриоти” да се отмени машинното гласуване за местните и парламентарни избори.

По думите на Славов, машинното гласуване гарантира, че резултатите ще бъдат отчетени много по-точно и безпристрастно, „отколкото от една некомпетентна и злонамерената изборна администрация”.

„На мен ми изглежда като едно невероятно голямо безобразие, което демонстрират тези хора. Бих казал, че това е подигравка с гражданите, с техните избирателни права. Не може по подобен начин да се опитват да правят хората на маймуни. Нито са глупави хората, нито са толкова наивни. Вече всички имат достъп до интернет и много лесно могат да проверят как в определени държави в Европа – например, Белгия и Франция (частично) – има машинно гласуване”.

И добави:

„Поведението на ЦИК на последните избори беше безобразно, граничещо със саботиране на изборите, в частност – на машинното гласуване. По всичко изглежда, че действията на ЦИК са били целенасочени. Споменавате високата цена – нали самата ЦИК обяви тази обществена поръчка, само за наемане на машини, без опция да бъдат закупени, и то на скандално висока цена. Аз лично им бях изпратил официални данни от Министерство на икономиката, за минали години, когато за същите машини са плащани по 1000 лв.”.

Цялото интервю с Петър Славов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ   на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!