В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ адвокат Петър Славов, който осъди няколко пъти Централната избирателна комисия заради невъвеждането на машинното гласуване, не изключи възможността да бъде направен опит за саботаж срещу машинното гласуване.

„Много е важно да се наблюдава целият процес на въвеждане на машинното гласуване, защото много трябва да внимаваме да не бъде въведено некадърно или умишлено саботирано от политическите партии. Целта в такъв случай е една – да кажат, че машинното гласуване се е оказало неработещо и недобро. Подобни индикации имаме от 2019г., когато нямаше разяснителна кампания, нямаше яснота за това как се ползват машините, на места ги криеха. Там имаше опит за саботаж, но не им се получи. Очевидно хората в съвременния свят са достатъчно компютърно и технически грамотни, всеки работи с банкомат, с компютър, със смартфон, и много бързо се ориентираха. Повече от 30%, без каквато и да е подготовка или разяснителна кампания, гласуваха без никакви проблеми на машините тогава”, каза Славов.

На въпрос защо едва сега партиите и правителството единодушно подкрепиха въвеждането на машинно гласуване, адвокатът каза:

„Вижда ми се, че партиите, включително и тези на статуквото започнаха да се притесняват от това постоянно отричане на машинното гласуване, защото индикациите са все повече, че то работи добре в много държави. Допускам, че въпросните партии усещат, че ако продължат с неадекватната си позиция да отричат машинното гласуване и да му пречат, става прекалено видимо и дразнещо за хората, и вероятно се опасяват от политически последици”.

Славов смята, че през годините са похарчени много милиони, с които иначе досега щяхме да сме придобили необходимите машини.

„На европейските избори през 2019г. една машина биваше наемана за 3 000 лева, вместо да бъде купена за горе-долу същите пари и вече да разполагаме с една голяма част от необходимите машини. Простата сметка показва, че с тези 9 000 000, които бяха дадени за наемане на машини и след това бяха похарчени още 20 000 000 лева за класическото хартиено гласуване на местните избори (всички помним на какво ниво бяха тези избори и че имаше над 600 000 недействителни бюлетини), с тези около 30 000 000 вече можеха да бъдат купени машините и държавата да разполага с тях, да ги използва за години напред и да провежда изборите по един модерен и сигурен начин. Така нямаше да има недействителни бюлетини, драскани протоколи и т.н.”

Цялото интервю с Петър Славов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук