Мохамад Мохбер
Мохамад Мохбер / Източник: БГНЕС

Върховният лидер на Иран Али Хаменей обяви петдневен национален траур по повод на смъртта на президента Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с вертолет, и потвърди, че първият вицепрезидент Мохамад Мохбер временно ще поеме ръководството на изпълнителната власт на страната, предаде БТА.

Мохбер сега ще разполага с 50 дни, за да организира избори, на които да бъде избран наследник на Раиси.

Иранският президент Раиси е загинал при катастрофата с хеликоптер

„Обявявам петдневен национален траур и поднасям съболезнованията си на скъпия ирански народ“, се казва в изявление на Хаменей, публикувано от официалната иранска новинарска агенция ИРНА.

„…Мохбер ще ръководи изпълнителната власт и е длъжен да организира, заедно с ръководителите на съдебната и законодателната власт, избори за нов президент в рамките на максимум 50 дни“, добавя Хаменей.

Кой бе Раиси и какво следва по Конституция, когато почине иранският президент

Съгласно член 131 от конституцията на Иран комисия, съставена от първия вицепрезидент, председателя на парламента и ръководителя на съдебната власт, трябва да организира вота за нов президент, посочва Ройтерс.

Мохбер, както и Раиси, е смятан за близък сподвижник на Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси. Мохбер е първи вицепрезидент от 2021 г., когато Раиси беше избран за президент.

Иранският президент Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир Абдолахиан загинаха в хеликоптерна катастрофа в планински регион в северозападната част на Иран на 19 май.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук