Министър-председателят Кирил Петков пристигна в Скопие
Министър-председателят Кирил Петков пристига в Скопие

Министър-председателят Кирил Петков пристигна в Скопие. На летището българският премиер бе посрещнат от министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. С това бе даден официалният старт на визитата на Кирил Петков в РС Македония, която става само ден, след като новото правителство на Ковачевски встъпи в длъжност.

Официалната церемония по посрещането на българския премиер ще се проведе в Министерския съвет на Република Северна Македония, където Петков ще се срещне с новия министър-председател на страната Димитър Ковачевски.

След официалната церемония министър-председателите на двете страни ще проведат среща на четири очи, след което ще има пленарно заседание на двете делегации. Паралелно със срещата на Петков и Ковачевски, външните министри Теодора Генчовска и Буяр Османи ще обсъдят въпроси от взаимен интерес.

Заместник-председателят на НС Кристиан Вигенин, който също е част от българската делегация, ще проведе среща с вицепремиера по европейски въпроси Боян Маричич.

Посещението на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония е ясен знак за решимостта на българското правителство да започне нов диалог със Скопие и да бъдат очертани следващите стъпки, които двете страни да предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси. Едно от първите публично заявени намерения на Петков като министър-председател бе именно да се срещне с новия премиер на Република Северна Македония веднага след встъпването му в длъжност, за да бъдат уточнени работните групи и да се създадат условия за тяхната активна работа през следващите месеци, припомня правителствената пресслужба.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук