теменужка петкова
на снимката: Министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Министерството на енергетиката има готовност във всеки един момент да се намеси в разговорите между „Булгаргаз“ и „Газпром“ в случай, че се нарушат държавните интереси, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушване в ресорната парламентарна Комисия по енергетика.

Отговорът на министъра дойде след запитване от страна на депутата от БСП Таско Ерменков, който се опасява, че при срещите между „Газпром“ и директора на „Булгаргаз“ Николай Павлов не присъства представител на министерството и в частност самата Петкова. Министърът разясни, че преговорите за цената на газа, който купуваме от Русия, са по-специфични – след споразумение между руснаците и Европейската комисия по т. нар антимонополно дело, което се водеше в продължение на 7 години.

Руската компания няма да плаща глоби заради нарушени правила на ЕС, но ще бъде задължена да коригира цените в България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Преговорите от наша страна започнаха през миналия месец.

Другото опасение на Таско Ерменков за цената на газа е свързано с това, че договорите за транзит на газ от Русия през Украйна изтичат през 2019 година, същевременно затихнаха новините около бъдещето на „Турски поток“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!