Александър Вучич, Сърбия
на снимката: президентът на Сърбия Александър Вучич

Сръбският президент Александър Вучич обяви за невероятна победата на управляващата и ръководена от него партия на вчерашните парламентарни избори, помрачена от бойкота на голяма част от опозицията, която го обвинява в растящ авторитаризъм, пише АФП.

С около 63% от гласовете дясноцентристката Сръбска прогресивна партия (СПП) трябва драматично да разшири своето влияние в 250-членния парламент.

Успехът на Вучич бе подпомогнат от бойкота на изборите от основните опозиционни сили в страната, който обявиха, че докато той е на власт в Сърбия изборите няма да бъдат нито свободни, нито честни.

Но въпреки кампанията им избирателите да останат у дома и продължаващите притеснения относно коронавируса, избирателната активност не беше драматично по-ниска – малко под 50 процента според независимия наблюдател на изборите CRTA.

Опозицията обяви изборите за фалшиви

Бойкотиращата опозиция обяви изборите за „фалшиви” и заяви, че движението им е постигнало успех.Така или иначе управляващата партия ще има малко съперници, с които да се бори в залите на парламента, където се очаква съпартийците на Вучич да заемат около 189 места.

На второ място се класира техният традиционен коалиционен партньор – Социалистическата партия на Сърбия (СПС), която според прогнозните резултати ще получи 32 места, според проучвателната агенция IPSOS.

И следващата наред беше единствената опозиционна партия, която събра достатъчно гласове, за да премине прага от три процента за влизане в парламента: новосформираният Сръбски патриотичен алианс на Александър Шапич с около десетина места.

В парламента ще влязат и представители на някои етнически малцинства, които имат по-нисък праг за влизане – около 17 места, според IPSOS.

Без смислена опозиция „пировата победа“ може в крайна сметка да дискредитира управляващата партия на Сърбия, тъй като тя ще се разглежда като „по-малко легитимна от всякога“, коментира балканският анализатор Флориан Бийбър в Tуитър, цитиран от Ройтерс.

Но в краткосрочен план те ще имат възможността да утвърдят осемгодишните усилия на Вучич да установи контрол върху демокрацията в страната, първо като министър-председател, а сега и като президент.

Сръбският анализатор Душан Спасоевич описва изборите в балканската държава като форма на „конкурентна автокрация“.

„Състезание има, но участниците не са равнопоставени“, обясни той игралното поле, изкривено от негативното влияние на Вучич.

Около милион и половина сърби, които имат право на глас от години живеят в чужбина и не искат да гласуват.

“Като погледнем броя на гласувалите/ основно в полза на Сръбската прогресивна партия/ ние се отправяме към Севернокорейската или Китайската система”“, казва Слободан Цесевич, лектор по международно право в базирания в Белград Европейски университет, цитиран от Ройтерс.

„Александър Вучич- за нашите деца“

Дойче веле припомня, че предизборната кампания на Сръбската прогресивна партия премина под слогана „Александър Вучич- за нашите деца“. Президентът лично ръководеше кампанията, когато беше извън новинарския цикъл в официалната си роля на държавен глава.

Един от опозиционните лидери, които бойкотираха вота беше Борко Стефанович. Ляво ориентирания политик беше жестоко пребит в края на 2018 година, което предизвика месеци антиправителствени протести. Нападателите му бяха задържани, но процесът срещу тях още не е стартирал.

 

Защо сърбите протестираха срещу Вучич?

Пред кореспондента на Дойче веле в Сърбия Стефанович предупреди, че Вучич използва неговите медии и политическото си влияние, за да спира критиките срещу него.

„Има един човек по всички медии“- казва Стефанович. „Няма място за различно мнение особено в телевизиите с национална честота“.

Управляващата партия също използва армия от интернет тролове, за да разшири присъствието си онлайн. През април от Туитър заявиха, че са премахнали над 8500 акаунта заради неверни информации, свързани с управляващата партия в Сърбия и нейния лидер.

По-рано тази седмица местната Балканска мрежа за разследвания публикува данни за подробна система за онлайн управление, която показва  ежедневни задачи и проследяване на действията на проправителствените тролове в Сърбия.

Влошаващата се демокрация в Сърбия привлече вниманието извън границите на страната с последния доклад на финансираната от САЩ Freedom House , който показва, че Сърбия в момента преминава линията от демокрация към хибриден режим, което е знак за заплаха на демократичните институции и правата и свободите на гражданите, допълва Дойче веле.

Реакцията на Брюксел

Европейският съюз и Съединените щати обаче отказват да коментират недоволството срещу Вучич. Това може да се обясни с показването на приятелско лице от страна на Белград към международните му съюзници.

След обявяването на резултати от изборите еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели заяви, че Европейският съюз е готов да помага на Сърбия за напредъка ѝ по пътя към европейската интеграция. В свой пост в Туитър по повод вота той написа:

„Очаквам с нетърпение да работя с новото правителство за реформите, свързани с ЕС”.

 Ще има ли сделка за Косово?

В допълнение към тесните си връзки с Русия и Китай Вучич има и подкрепата на Запада, където той се разглежда като способен да постигне сделка за прекратяване на дългогодишния териториален спор с бившата провинция Косово. С изборите зад гърба си президентът вече ще бъде подложен на натиск да постигне напредък в преговорите с Прищина, които бяха замразени за повече от година.

Сърбия досега успяваше да задържи Косово извън Организацията на обединените нации и повечето основни международни организации, с помощта на традиционния си съюзник Русия.

Вучич вече има натоварен график: през тази седмица той ще разговаря с пратеника на Европейския съюз за Сърбия и Косово, ще посети Москва, а на 27 юни ще се срещне с представители на Косово в Белия дом.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!