Досиета, държавна сигурност

Комисията по досиетата обяви, че за 51 от настоящите кандидат-депутати има данни за принадлежност към Държавна сигурност. Това е значителен спад спрямо изборите от 4 април, когато кадрите, свързани със службите за сигурност на комунистическия режим в България, бяха 81.

От данни на Комисията по досиетата става ясно, че най-много лица от бившите служби и на тези избори има в редиците на Българската социалистическа партия (БСП) – 11, като спрямо предишните избори броят им се е свил. Още от първите си избори партията на  Жан Виденов – „Ляв съюз за чиста и свята република“, зае второто място в списъка на КомДос с 8 бивши агенти, сред които е и самият лидер на партията.

По петима с досиета има в листите на „Българските патриоти“ (ВМРО, „Воля“ и НФСБ) и ДПС. В партията на Васил Божков бившите агенти са четирима, а в „Атака” – трима.

В „Има такъв народ”, „Изправи се! Мутри вън!”, „Възраждане”, Партия на зелените и „Подем” има по двама бивши агенти.

В партията на Слави Трифонов двете лица с досиета са широко известни – Иван Хиновки и Николай Радулов. От „Изправи се! Мутри вън!” това са не толкова познатите Вангел Арабаджиев и Дарин Кинов. Интересно е, че след като на миналите избори стана известно, че двама кандидат-депутати от тази партия са били свързани с ДС, лидерите и ги призовах да напуснат и заявиха, че техните депутати подписват декларация, че нямат принадлежност към ДС, на тези избори в листите им се появяват нови две лица – бивши агенти.

При ГЕРБ-СДС отново са попаднали кандидати с минало в ДС – това са Мартин Иванов от листата в 5 МИР Видин и Станислав Андреев от 2 МИР Бургас.

И на тези избори „Демократична България” остава единствената партия, в която няма кандидат-депутати, които да са работили в службите за сигурност на комунистическия режим в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!