проф. Люк Монтание

Изтъкнатият учен, нобелов лауреат и откривател на вируса на ХИВ – вирусологът проф. Люк Монтание, е починал на 8 февруари, съобщава френското издание FranceSoir. Той си е отишъл на 89-годишна възраст в американската болница в Ньой сюр Сен „в мир, заобиколен от децата си“. Монтание е и ученият, предоставил безспорни доказателства за невинността на българските медици в Либия.

Проф. Монтание учи в колежа в Шателро, а след това следва в университетите на Поатие и Париж. През 1972 г. постъпва в парижкия Институт „Пастьор“, професор е по вирусология от 1975 г.

През 1983 г. група от изследователи и лекари, водена от Монтание и Франсоаз Баре-Синуси, открива вируса, причиняващ болестта. Първоначално вирусът се нарича LAV (Lymphadenopathy-associated virus). Година по-късно, след като група от американски изследователи, ръководени от Робърт Гало, потвърждава откритието, вирусът получава ново име HTLV-III (човешки Т-лимфотропен вирус тип III).

Монтание води спорове с Робърт Гало за това кой пръв е изолирал ХИВ, но накрая двамата се съгласяват на компромисно решение: и двамата се записват като откриватели на вируса ХИВ. През 2008 г. обаче проф. Монтание е обявен за носител на Нобелова награда именно за откриването на ХИВ, заедно с Баре-Синуси и още един от екипа – германския лекар Харалд цур Хаузен (Гало не е сред лауреатите).

През 1990 г. Монтание отрича, че ХИВ може сам да предизвика СПИН. Той заявява, че ХИВ се нуждае от кофактор, който според него е микоплазма. Повечето съвременни учени не споделят това виждане.

Французинът е работил с най-големите научни институти в света. Той бе почетен изследователски директор в CNRS, професор в Института „Пастьор“, директор на Центъра за молекулярна и клетъчна биология в Queens College на Градския университет в Ню Йорк, директор на изследователски институт в Jiao-tong University в Шанхай. Проф. Монтание подкрепяше Академията на науките, както и Националната медицинска академия чрез своите изследвания в продължение на много години. За това той е получил безброй награди и признания. Монтание е съосновател на Глобалния фонд за изследване и превенция на СПИН и съвместно управлява Международната програма за вирусологично сътрудничество.

Защитникът на българските медици

Проф. Монтание свидетелства пред либийския съд в защита на българските медици, осъдени от режима на Муамар Кадафи за заразяването на 400 деца със СПИН. Според него причината за трагедията в Либия е вътрешно-болнична инфекция. Заразата в детската болница в Бенгази се е разпространила преди българските медици да започнат работа там и е продължила и след тяхното задържане.

През 2018 година, Люк Монтание получи Отличителния знак на председателя на Българската академия на науките. Отличието бе връчено за особените му заслуги и изключителни научни постижения в областта на молекулярната вирусология и за решаващата му роля при оневиняване на българските медици в Либия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук