На извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов обяви, че има решение на Европейския съвет за увеличаване капацитета за извършване на тестове, а държавите членки да докладват на Комисията за положението.

Смисълът на това е максимален брой хора да не стоят вкъщи, а да ходят нормално на работа и да създават блага.

Вчера обаче председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски за пореден път се обяви против бързите тестове:

„Няма да позволя на търгаши да подведат държавата да похарчи милиони за негодни тестове в нечии интереси. Смисълът на бързите тестове е търговски, не медицински“, каза Мутафчийски в телевизионно интервю.

В брифинга днес обаче директорът на ВМА каза, че ще се увеличи броят на тестваните хора. Ще бъдат закупени 1 милион теста – 600 000 от PCR тестовете и 400 000 бързи теста.

Мутафчийски обясни подробно за какво и кога се използват видовете тестове:

„В последните дни възбуди интерес как се установяват заболелите и как се проследяват. Днес подробно докладвах каква е стратегията на Щаба. Има три основни начина за установяване на болни: според СЗО единственият достоверен начин чрез RealTimePSR тест (няма друг метод, който да е доказал своята надеждност) – в България това има възможност да се установява при пълен капацитет на лабораториите около 1000-1200 теста дневно (930 000 лева на месец или около 300 000 теста). В поръчката на ЕК са отделени 600 000 теста за България; следващият начин е флуоресцентен имунохроматографски метод, който е на базата на антиген. Пробата се взима по същия начин, както при RealTime, но идентифицирането става за 5 минути. Тези тестове ще дадат възможност да се популяризират масово, защото не изискват кой знае колко обучен персонал и могат да се правят до 20 000 дневно. Месечно трябва да се правят 300 000 теста или 10 милиона лева месечно; следващото нещо започва при „платото“ – антитялобазираните тестове или толкова спорните бързи тестове. С тях може да се установи колко души са се разболели без да разберат и са придобили имунитет. Предвижда се да се правят до 40 000 на ден или около 10 милиона на ден. Първият вид дава настина достоверен резултат, вторият вид открива новозаболели и става много по-бързо – тези тестове се предвиждат да се правят в рисковите групи за откриване на новозаболели. Бързите тестове са важни след втората половина на епидемията, защото те ще покажат колко са придобили имунитет. Това ще струва 20 милиона месечно. Ако в първия етап се набляга на по-скъпите тестове, то вторите са много по-евтини, но и по-масови“, каза Мутафчийски.

Под рискови групи се разбират продавачите в хранителните магазини, шофьорите на камиони, фармацевтите и др.

От своя страна министър Младен Маринов каза, че има 24 000 карантинирани граждани.

„Най-много се затрудняват гражданите от КПП на областните градове. Знам, че има затруднения в движението, затруднява и попълването на декларацията, но с промени в заповедта на министър Ананиев, създадохме отделни коридори за определени случаи. Основни проблеми се оформят на подходите от Перник към София. Правим всичко възможно да разпределим потоците, така че, чакането да е минимално. Мерките са строги и такива трябва да бъдат, за да издържим до края. Моля гражданите за търпение“.

Премиерът Бойко Борисов каза, че ще бъде осигурен „зелен коридор“ за преминаване през КПП-та за лекари, сестри, лаборанти и т.н. Той съобщи какви са и заключенията на ЕС от вчерашната среща:

„Твърдо ще противодействаме на дезинформацията с прозрачна, своевременна и основана на факти информация за действия“. Аз благодаря на българските медии, защото отразяват щаба и случващото се. Така че и тази тема за информацията е в решенията на съвета, явно в много държави е като проблем. „Призовахме ЕК да ускори действията в подкрепа на осигуряването на неотложно и адекватно предоставяне на медицинско оборудване в целия ЕС, което е най-належащият приоритет въпрос.“ В шеста точка казваме: „в сътрудничество с промишления сектор ЕК, ще направи преглед на запасите, производството и вноса, и ще предприеме действия за подобряване на положението. Комисията ще работи активно по съвместните инициативи за обществени поръчки за лични предпазни средства, апарати за вентилация и консумативи за тестове“.

Борисов обясни, че са поръчани 400 000 бързи теста, които обаче ще бъдат необходими след 4-8 седмици. Очаква се доставката на 1 милион маски и 50 респиратора от Китай.

Премиерът продължи да изрежда решенията на Европейския съвет:

„В точка 13 на решенията след Европейския съвет се казва: „Подкрепяме решителните действия, предприети от ЕЦБ, за да се осигурят благоприятни условия за финансиране във всички страни от Еврозоната“. Оставям на умниците да коментират.“

Той увери, че ще бъде направено всичко възможно, за да се окаже подкрепа за научните изследвания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!