Златен век

След като няколко седмици от Софийска община и ДНСК даваха неясни и разнопосочни отговори на въпроса дали небостъргачът „Златен век“ на строителна фирма „Артекс“ е законен или не, днес по нареждане на премиера Борисов Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) постанови спиране на строежа в квартал „Лозенец“. Строежът от есента предизвиква гняв и протести от страна на живеещите в района. Темата с небостъргача стана особено болезнена на фона на скандала с евтини апартаменти, продадени от „Артекс“ продаде на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Ваня Колева.

Във връзка с извършени проверки на сградата „Златен век“ с възложител „Артекс Златен век“ ООД гр. София, проведени на 20.03. и 26.03.2019 г. по документи и на място ДНСК констатира следните отклонения при строителството: Сградата е на етап груб строеж. Вместо предвидените с одобрения инвестиционен проект от главния архитект на Столична община две двойни асансьорни клетки в които ще бъдат монтирани по два подемника за автомобили, на място е изпълнена стоманобетона плоча, без да са реализирани отворите за монтаж на асансьорните уредби. В подземните три нива на строежа на коти – 4,53; -7,63 и -10,75, съгласно проекта по част „Конструкции“ са извършени строителни дейности, чрез които са закри конструктивни елементи– ограждащи стоманобетонови стени, колони и шайби, което възпрепятства извършването на огледа им преди съставянето на акт образец 14 за приемане на конструкцията.

В нарушение разпоредбите на законна (чл.154, ал. 1, т.5 от ЗУТ) без издадено разрешение за строеж, в съседния УПИ III-411, собственост на същия възложител, е изпълнен изкоп с неукрепени откоси, с дълбочина около 15 м. Сградата не е обезопасена със строителни мрежи по цялата фасада, с което се създават предпоставки за възникване на инциденти. Съставен е констативен акт е основание за започване на административна производство по реда на чл. 224, ал. 1, т.1 и т.2 от ЗУТ за спиране на строителството на обекта. Съгласно изискванията на закона, след връчването на констативния акт и след изтичане на необходимия срок на възражение, ще бъде издадена заповед за цялостно спиране на строежа, до отстраняване на констатираните нарушения.

Последният протест срещу строежа на сградата бе вчера вечерта. Проявата бе организирана от Инициативен комитет „Лозенец“, а исканията на демонстрантите бяха за прекратяване на строителните дейности без разрешение за строеж, разрушаване на незаконно построеното, оставка на шефа на ДНСК архитект Иван Несторов и на заместник-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук