Владимир Путин

На първите местни избори в Русия след инвазията в Украйна подкрепяните от Кремъл кандидати очаквано спечелиха, съобщиха днес държавните информационни агенции, предаде ДПА.

Всички 14 действащи губернатори, които се кандидатираха за преизбиране, запазиха постовете си, а партията на Кремъл „Единна Русия“ запази мнозинство в повечето регионални и градски законодателни органи.

Гласуването се проведе между петък и неделя в повече от 80 региона на федерацията.

Независимите наблюдатели на изборите от организацията „Голос“ посочиха многобройни признаци на изборни измами. Руските власти, от друга страна, съобщават, че не са регистрирани сериозни нарушения на изборните правила. Опозиционни активисти се оплакаха преди изборите, че кандидати, които са се изказвали против войната на Русия в Украйна, не са били допуснати до участие.

Най-високият резултат сред губернаторите е постигнат от ръководителя на сибирската република Бурятия Алексей Циденов, който според официалните резултати е получил 86,23 процента от гласовете, предаде БТА.

Най-скромният резултат от гледна точка на Кремъл е постигнат от Александър Бречалов с официалните 64,38 процента от гласовете в република Удмуртия, която е част от Приволжкия федерален окръг.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук