Виктор Орбан ЕНП
Виктор Орбан е на път да извади Унгария от ЕС.

Европейската комисия днес потвърди, че Унгария ще получи по-малко средства за икономическо възстановяване от очакваното. Предвижда се намалението да бъде по сумите, отпускани безвъзмездно, и вместо 7,2 милиарда евро, да бъдат отпуснати 5,8 милиарда евро. Намалението на сумите засяга всички страни от ЕС и е свързано с преизчисление на бюджета, уточниха по-рано говорители на комисията.

Общо 70 на сто от средствата по плана за възстановяване трябва да бъдат договорени до края на годината, а това означава дотогава да бъде сключено инвестиционно споразумение и то да бъде одобрено от Съвета на ЕС, след като получи подкрепата на ЕК, обясни днес говорител на комисията, предаде БТА. Той добави, че продължават разговорите с унгарското правителство, но остават открити въпросите за борба с корупцията и за контрола на изразходването на средствата.

Европейски медии днес съобщиха, че се обмисля ЕК да съкрати със 70 на сто средствата за Унгария по кохезионните фондове заради липса на противодействие на корупцията и постоянни заплахи за върховенството на закона. Говорители на комисията днес не пожелаха да потвърдят тези данни и уточниха, че преговорите с Будапеща продължават.

Утре се предвижда Европейският парламент да обсъди опасността от тежко нарушение от страна на Унгария на ценностите на ЕС. В проектодоклад, който съдържа преглед на събитията, настъпили след като ЕП задейства член 7 от договора за ЕС преди четири години срещу Будапеща, евродепутатите заявяват, че европейските ценности са постоянно застрашени в Унгария. В четвъртък се предвижда докладът да бъде подложен на гласуване и се очаква да бъде подкрепена оценката, че демокрацията и основните права в страната са се влошили допълнително след 2018 година. Очаква се ЕП да призове да бъдат спрени средствата за икономическо възстановяване за Унгария, докато Будапеща не изпълни препоръките и съдебните решения.

Още новини от Европа – четете тук.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук