„На всички им омръзна българската позиция за Северна Македония – неразбираема, незащитима и дестабилизира Западните Балкани“  – тозим коментар е дал неназован европейски дипломат пред изданието „Политико“, след като вчера България отново блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз.

Според дипломати България остава изолирана в ЕС и никой не подкрепя позицията ѝ за Северна Македония. България блокира Скопие заради „вътрешна политика за историята“, която все още не е успяла да обясни на останалите страни членки, твърдят те.

Изданието припомня, че португалското ротационно председателство е второто след германското, което не успява да придвижи присъединяването на Скопие към ЕС напред.

В спора са се намесили както малки, така и големи държави, от региона и извън него, от север и от юг. Те са приложили аргументи за геополитика, стратегическо мислене и простия факт, че трябва да удържат на думата си пред двете държави, но България не ги чу, пише Politico.

„Моля, нека двустранните въпроси се решават двустранно, без да се блокира напредъкът на целия ЕС. Нека мислим стратегически… нямаме интерес там да остава стратегически вакуум“, коментира германският министър за европейските въпроси Михаел Рот.

Припомняме, че на 22 юни, на среща на европейски дипломати в Люксембург, България очаквано потвърди, че няма да подкрепи преговорната рамка на Северна Македония за преговори с ЕС.

Българската страна настоява за гаранции, че македонците ще изпълняват договора за добросъседство от 2017 година, като се опитва да изведе контрола му на европейско ниво. Страни-членки на ЕС обаче не приемат този подход, тъй като не желаят двустранни проблеми да се решават на европейско ниво.

Досега Скопие така и не предприе реални стъпки в отговор на българските изисквания и не се знае какви са новите му предложения, а България явно не успява в опитите си да обясни изискванията си на останалите страни-членки.

Според македонският премиер Зоран Заев,  блокадата по пътя на страната му към ЕС разкрива проблем в Общността.

„Днес Европа има проблем. Голямата, визионерската идея за обединена Европа има проблем днес. И проблемът е в самия ЕС. Брюксел ни каза, че ЕС не е успял да намери начин да осигури заслужената интеграция на Западните Балкани. Това е проблемът. Фактът, че 26 държави-членки на ЕС не успяват да предотвратят блокада на една държава-членка, е проблем на Европа, причинен от самия ЕС“, каза Заев на съвместна пресконференция с албанския си колега Еди Рама в Скопие.

Той каза, че миналата седмица е бил в София с правителствена делегация и „с отворено сърце и подадена за решение ръка е показах готовност да направим крачка в положителна посока с Република България“.

„Но въпреки че направихме обща положителна стъпка, за съжаление, въпреки ясните и недвусмислени послания от цялата международна общност, че сега е моментът да се намерят сили за пробив, българските колеги не успяха да съберат достатъчно сили, за да одобрят началото на преговорите на Северна Македония и Албания с ЕС. Колкото и да сме били сдържани в очакванията, решението на ЕС да не насрочи първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания, е голямо разочарование“, добави той.

Припомняме, че преди срещата си в София със служебния премиер Стефан Янев, по чиято покана беше в София, Заев неочаквано се видя с бившият министър-председател Бойко Борисов. Въпреки, че Борисов се възползва от случая, за да отправи критики към домакините на македонския премиер, той демонстрира приятелско отношение към бившият премиер. Въпреки грубото нарушение на дипломатическия протокол от страна на Заев, той проведе среща с Янев, на която обаче не се стигна до консенсус относно спора между двете страни.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!