комитова

До дни Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще издаде виза за проучване и проектиране на нова сграда за планираната Педиатрична болница. Решението дойде след граждански протест пред Министерски съвет.

Протестът бе организиран заради проведената вчера среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството със страните, участващи в изпълнението на проекта за изграждане на болницата. На нея бе прието инвеститорът – Министерство на здравеопазването –  да внесе ново мотивирано предложение за изменение на подробния устройствен план, което да съответства както на конкретните инвестиционни намерения, така и на параметрите на застрояване, предвидени в Закона за устройство и застрояване на Столична община.

Според протестиращите обаче това е договор за довършване на изоставения строеж. В подкрепа на каузата си от началото на юни те събират и подписка.

След протеста представители на протестиращите се срещнаха с регионалния министър Виолета Комитова и със здравния министър Стойчо Кацаров. Резултатът след срещата беше обещанието за издаване на виза и проект на нова сграда:

„Нямаме законова норма, с която ние да съдействаме по този начин да се случи този проект – реконструкция и дострояване на съществуващата сграда. Можем в рамките на много кратък срок, става дума за дни, да издадем виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда на същото място в границите на Медицинска академия. Сградата ще бъде висока 20 метра и от тук нататък може да се продължава с детската болница“, заяви регионалният министър и допълни, че няма да бъде променян действащият устройствен план за мястото от 2011, който предвижда нов строеж.

Здравният министър Стойчо Кацаров поясни, че обществената поръчка не е предвиждала събаряне на старата сграда, а само реконструкцията й.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!