Слави Трифонов
на снимката: Слави Трифонов

България е на път за третите си парламентарни избори от април, след като Слави Трифонов, водещ на телевизионно шоу и певец, спечелил вота на 11 юли заяви, че не е успял да събере достатъчно подкрепа за работеща коалиция.

В сряда се очакваше парламентарно гласуване за одобряване на ново българско правителство, но политическата безизходица в балканската държава изглежда ще продължи поне до есента.

Трифонов публикува видео във Facebook във вторник, в което казва, че няма да предложи кабинет. „Това означава, че предстои нови избори“, каза той.

Партията на Трифонов надви партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов до победата на изборите миналия месец с минимална разлика от малко над половин процент. 24,1 процента от гласовете спечели партията на шоумена, и 23,5 процента, тази на Борисов.

Трифонов преодоля вълна от обществено недоволство от корупцията и силата на мафията и спечели изборите през юли, но оттогава се мъчи да се представи като метлата, която ще изчисти проблемите на държавата, особено в съдебната система.

Антикорупционните партии, които са най-тясно свързани с големите улични протести, провели се през миналата година, са скептични по отношение на  предложения кабинет на Трифонов и не желаят да го подкрепят.  Социалистическата партия също оттегли подкрепата си, заради предложения кандидат на Трифонов за вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Въпреки че е на второ място в гласуването, ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов също няма широката подкрепа, необходима за изграждането на мнозинство.

Тъй като Слави Трифонов и Бойко Борисов не могат да съставят правителства, президентът Румен Радев, съюзник на социалистите, има правомощия да призове трета страна да опита. Ако това не успее, тогава на хоризонта ще се появят нови избори. Междувременно България се управлява от служебни министри, назначени от Радев.

Текстът е публикуван в „Политико“, преводът и заглавието са на редакцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!