Съединението на България празник

Стефан Янев, Ива Митева, Бойко Борисов и Цвета Караянчева отправиха пожелания във Фейсбук профилите си по повод Деня на съединението. Освен поздравленията обаче, част от политиците отправиха и критики.

Сърдечно Ви поздравявам по повод 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, обърна се председателят на парламента Ива Митева към българския народ на днешния празник.

„На 6 септември 1885 година нашият народ се обединява в отстояването на националните си интереси и ясно заявява желанието си българите да живеят заедно в своя държава. Зад общата цел застава цялото общество и показва, че за осъществяването на големите каузи е нужно единство и сплотеност. За съжаление, 46-ото Народно събрание не стана пример за единение в името на намирането на важните за страната решения. Вярвам, че политическите сили са си извлекли нужните поуки и ще бъдат по-конструктивни и диалогични в следващия парламент, за да не разочароват за пореден път българските граждани”, заяви председателят на парламента Ива Митева.

Стефан Янев: Настоящето ни дава възможност да докажем, че продължаваме да носим в себе си силния български дух

Служебният премиер Стефан Янев също отправи пожелания по повод днешния празник във Фейсбук профила си.

„Съединението ясно показа, че силното общонародно движение за обединение е в основата на националния подем. Ето защо днес, когато страната ни е изправена пред редица предизвикателства, е пагубно отчуждението на гражданите от обществения живот. Нужно е като общество да проявим мъдрост, отговорност и да положим единни усилия за благополучието на нашата държава. Всички искаме страната ни да върви напред и да имаме по-добър живот, но за да не бъдат усилията на всеки от нас напразни, трябва да вземем пример от историята и да работим заедно за просперитета на България“, написа Янев.

Борисов: Нуждаем се от обединение, за да преодолеем политическата криза

Според Бойко Борисов днес държавата ни е разделена от този, който е призван да пази нейното единство. Това написа той в профила си в социалната мрежа фейсбук.

„Обединителят на нацията я потопи в омраза, несигурност и хаос. Затова сега се нуждаем от обединение. За да преодолеем политическата криза и да започнем да се борим с реалните предизвикателства на нашето време“, написа Борисов в профила си.

Караянчева: Ако се прекланяме пред политическия гений, политическата воля, политическите кураж и далновидност на делото от 1885 година, трябва да го докажем

„С какво сме се поучили от този връх в историята ни, какви уроци сме извлекли днес? В парламента – шест партии, изолирани всяка в своя ъгъл, оградени от демаркационни червени линии. Над бодливата тел прехвърчат хулигански обиди, под тях – тайни тунели, осветявани понякога от глупост, понякога от озлобление. Извън парламента сме се хванали за гушите по всяка възможна тема, агитки на различни „каузи“, размахани юмруци, клокочещи скандали. Крещим по личните си мегафони, вместо да разговаряме, и ближният за миг се превръща във враг“, написа Караянчева.

Нинова: Предците ни са могли да се обединят зад общ идеал. Можем и ние

„Нашите предци са могли да се обединят в името на общ идеал. Можем и ние. От римско време има една сентенция: разделяй и владей. Но тя е за онези, които искат да властват над народа си и да го отслабват. Нека за нас, които искаме той да добрува, да бъде: обединявай и развивай. Пожелавам честит празник, кураж и вяра на българския народ”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в къщата на Иван Вазов.

През днешния ден има празнични чествания в цялата страна, като кулминацията на тържествата ще са в Пловдив.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!