Всяко различно позициониране на Слави Трифонов, освен като проевропеец, би му нанесло имиджови щети. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг политологът Димитър Ганев.

„Не трябва да забравяме, че в България все още ЕС се ползва с голямо доверие. Показвали сме това в множество проучвания на „Тренд”, относно нагласите към ЕС и проатлантическата ориентация на България. В този смисъл, всяко едно друго позициониране по тази тема, би нанесла на Слави Трифонов имиджови щети”, каза той.

Ганев коментира и останалите моменти в декларацията на Слави Трифонов за учредяването на партията му „Няма такава държава”, която беше публикувана тази седмица.

„Другите неща в декларацията също са логични, като има предвид, че именно г-н Трифонов, в последните няколко години, се занимава с темата за засилване на прякото гражданско участие, чрез референдуми. Виждаме, че в декларацията му фигурират неща като пряк избор на главен прокурор, на местни управители на районните полицейски управления. Съвсем различен е въпросът до колко това са ефективни способи за управление, но със сигурност, за сметка на това, се ползват с голяма обществена подкрепа”.

Според политолога Слави Трифонов ще се опита да консолидира протестния вот.

„Тоест, най-големи потърпевши вероятно ще бъдат Веселин Марешки, ВМРО и бившите „Обединени патриоти”. Оттук нататък въпросът е колко ще успее да вземе от ГЕРБ и БСП. Все още е твърде рано да говорим за някакъв електорален потенциал”.

Цялото интервю с Димитър Ганев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!