На снимката: Министърът на земеделието и храните Десислава Танева

След овладяването на кризата с африканската чума в Българската агенция по безопасност на храните ще има кадрови и организационни промени. Това обеща земеделският министър Десислава Танева в телевизионно интервю.

„Не можем да ги направим в пика на заразата с африканска чума по свинете, когато ни трябват хора на терен”, обясни Танева.

30 огнища на африканска чума тип домашна свиня са установени до момента на територията на страната, като те са основно в Северна България. Шест от тях са в промишеми свинекомплекси.

„Повечето нови случаи на вируса от последните дни са при дивата свиня, те са общо 33”, обясни министърът.

По думите й от 2007 г. 12 държави членки на ЕС са „с такива установени случаи и все още няма страна от тях, която да е излязла от списъка с този вирус”.

„12 години африканската чума не е изкоренена от стопанствата в Европа”, категорична е Танева.

Тя добави:

„Всичко, което е оставено да се произвежда, е само и единствено при условията на мерки за биосигурност. Това е целта, която ние имаме и трябва да постигнем, ако искаме да имаме местно производство. Трябва да бъдат изградени мерки за биосигурност и регистрации на тези стопанства – не е толкова трудно, нито толкова скъпо. Оттам насетне рискът от разпространение, от зарязване, поражения и икономически загуби силно намалява и се дължат компенсации за загубени животни. Благодаря на всички хора, които станаха съпричастни се включиха в борбата с африканската чума – усвоиха си месото, изчистиха стопанствата, и ние ще им предоставим финансов стимул в размер на 300 лв“, подчерта министър Танева.

Според земеделския министър включително и в точки, в които има протести, има усвояване на месото в личните стопанства до 75%.

„Догодина всичко ще може да се репопулира в условията на мерки за биосигурност”, допълни министърът.

И добави:

„При личните стопанства в рисковите 3-километрови зони, месото беше загробено, това е изискването. Те нямат мерки за биосигурност и на практика представляват вектор за разпространение на този вирус”.

Относно недоволството на животновъди срещу началника на Агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев и назначената проверка от главния прокурор Сотир Цацаров, Танева заяви, че ведомството й ще съдейства на прокуратурата и ще се съобрази изцяло с резултатите от проверката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук