Военно-апелативният съд потвърди мярката за неотклонение на полковник Петър Петров, заместник – началник на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната и един от обвинените в групата за шпионаж, оставяйки го в ареста за постоянно.

Вторинстанционният съд също потвърди постоянното задържане на началника на класифицираната регистратура на Народното събрание Любомир Медаров и на Димитър Влахов, служител на Военното разузнаване.

Заместник-началникът на бюджетната дирекция във военното министерство, който е един от шестимата задържани и обвинени за шпионаж и предаване на военна информация в полза на чужда държава, днес се изправи за първи път пред магистратите с пагони, а делото бе при закрити врата.

В рамките на днешния ден съдът ще гледа мярката на още двама от задържаните. За шестия от групата за шпионаж държавното обвинение не поиска задържане под стража, след като той направил пълни самопризнания.

В рамките на днешното заседание стана ясно, че има нови доказателства по дело – специални разузнавателни средства и разпити на свидетели.

„Единственото, което към момента продължавам да твърдя е, че по това дело не е изяснен предметът на престъплението шпионство. Предметът на престъплението е информация, представляваща държавна тайна. И към настоящия момент не е ясно какво представлява тази информация, която прокуратурата претендира, че е събирана от нашия подзащитен“. Това коментира адвокат Петър Петков, който е защитник на обвиняемия.

На обратното становище беше прокуратурата, според която новото доказателство допълва първоначалната информация за шпионската му дейност. От държавното обвинение са категорични, че полк. Петров е събирал класифицирана информация на работното си място, която на този етап не може да бъде конкретизирана.

До края на деня съдът трябва да се произнесе по мерките за неотклонение и на останалите членове от групата.

На фона на съдебният процес официалният представител на Руското външно министерство Мария Захарова заяви, че кампанията за борба с така наречените руски шпиони в България е наложена на София отвън.

Полицаите, които испуснаха смятания за ръководител на групата за шпионаж, Иван Илиев

Смятаният от прокуратурата за ръководител на групата за шпионаж в полза на Русия Иван Илиев е успял да избяга, след като част от военните полицаи, които трябвало да го задържат, отишли да пият кафе. По-късно все пак той е хванат при руското посолство в София. Това съобщи БНТ, позовавайки се на източници от разследването.

Според тях за полицаите е отговарял бившият шеф на „Военна полиция” Борислав Сертов. В началото на годината той напусна поста си, за да замине за военен аташе в Москва.

Сред разследващите има съмнения дали пиенето на кафе в този ключов момент е било случайно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук