Антон Кутев
на снимката: Антон Кутев

Прогресивното подоходно облагане, което е залегнало в икономическата програма на БСП, е и в полза на богатите. Те трябва да имат спокойствие и сигурност, че ще намират работна ръка, която е здрава и образована. Това коментира депутатът от БСП Антон Кутев специално за ДЕБАТИ БГ. 

Според него това предложение не е с цел привличане на избиратели, а напротив – има опасност по отношение на изборните ползи, защото хората не обичат да им се вдигат данъците. Въпреки това, успешната рецепта за силна държава е именно това.

Припомняме, че БСП защитава тезата, че то ще донесе още допълнителни милиони лева годишно в хазната, но управляващите смятат, че мярката ще намали събираемостта.

30 години ни се обясняваше, че държавата трябва да е нощен пазач, а ние да правим каквото искаме. Но като дойде ковид кризата, например, разбираме, че това не е достатъчно. Почваме на питаме за ваксини, тестове, лечение, места в болните. Няма как да разчитаме само на частните болници, зщото в някои населени места дори няма такива. Но за да има държавни болници и те да работят добре, трябва да има по-високи данъци.

Той дава за пример развитите държави и по-конкретно скандинавските, където се прилага такава данъчна политика.

Те не само имат скала, с която по-богатите се облагат повече, а скала, с колкото колкото са по-богати, толкова повече се облагат, което в България не етака. Много е важно, когато държавата става по-силна, да има контрол, така че тези пари да не се крадат. В момента с ковид кризата виждаме, че всички разбраха, че държавата им трябва.

Кутев е категоричен, че прогресивното облагане ще донесе повече пари в хазната, а това ще увеличи и доходите. Въпреки това акцентира, че данъчната система е „доста сложно нещо“ и в нея трябва да се пипа внимателно.

Новите приходи трябва така да бъдат разчетени, че да не довеждат до стагнация на икономиката и отлив на инвестиции. Въпросът опира до това дали трябва да имаме силна държава. Тя е тази, която разпределя благата от тези, които имат милиони към тези, които нямат нищо. Това е и в полза на богатите.

Кандидат-депутатът отбелязва, че тази формула не е е отктритие на социалистите днес, а нещо, което се развива последните 100 години и „спорът“ е завършил в полза на социалистите. Защото парите трябва да дойдат от по-високите данъци, направени разумно – няма как капиталът да си ги произведе сам.

Какви са основните акценти в програмата на БСП; с кого биха си сътрудничили за реализиране на съдебна реформа; защо русофилството не е фактор за отблъскване на периферията на избиратели и кога БСП и ГЕРБ ще бъдат равнопоставени на европейско ниво – цялото интервю четете ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук