Макар и президентът на Франция Еманюел Макрон да даде обещания, които успокоиха страстите на протестите във Франция, „жълтите жилетки“ продължават да организират митинги и да затварят пътища всяка събота.

При днешния пореден седми съботен протест се наложи полицията да разпръсне част от демонстрантите пред централите на обществената телевизия и на най-гледания френски телевизионен канал BFM в Париж, предаде Франс прес. По данните на властите на днешния протест е имало само няколко стотин души.

"жълтите жилетки", протест, сълзотворен газ

Пред централите на медиите те са провеждали митинг с викове „фалшиви новини“ и „Макрон вън!“.

До употребата на сълзотворен газ се стигнало, след като част от протестиращите започнали да замерят с камъни полицаите. Подобни сцени са се разиграли още в Нант. Демонстрации е имало и в Марсилия, Лион, Бордо и Тулуза.

"жълтите жилетки", протест, сълзотворен газ

Няколко магистрали във Франция отново осъмнаха блокирани от „жълтите жилетки“. Организирани в социалните мрежи, протестиращите срещу правителството са готови на изненадващи акции.

Протестната програма на „жилетките“ ще оживява Франция и по Нова година. В новогодишната вечер те планират да се съберат на бул. „Шанз Елизе“. „Животът ни е празник, затова няма да ни разрушите“ – гласи насловът на протеста, от който вече се интересуват 60000 души.

„Весел празник, Макрон“ – зове лозунгът на протестиращите в Тулуза, които твърдят, че мерките, обявени досега от президента, не отговарят на очакванията им.

Силите на реда ще бъдат максимално мобилизирани, за да предотвратят безредиците и да бдят едновременно над протеста и празничните събития.

КАКВА Е СИТУАЦИЯТА В БЕЛГИЯ?

Властите в Белгия обявиха, че догодина няма да приложат предвиденото допълнително увеличение на акцизите върху горивата, което ще облекчи повечето собственици на автомобили в Белгия, където дизелът е основното ползвано гориво.

От първи януари в Брюксел се въвеждат нови ограничения за движението в града на дизелови автомобили, според които достъп до столицата няма да имат коли, произведени преди 2000 година.

"жълтите жилетки", протест, сълзотворен газ

Очаква се мярката да засегне 30 000 автомобила, а на собствениците им ще бъде даден срок от три месеца, за да си осигурят друг начин на придвижване.

Властите в белгийската провинция Ено забраниха на представители на „жълтите жилетки“ да затварят пътища по границата с Франция.

От днес е в сила забрана за събирането в района на повече от петима души, като част от предприетите от властите мерки за противодействие на нерегламентирани прояви по време на протестите срещу ниската покупателна способност.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!