Полша, избори
Президентът Дуда /ляво/ и претендентът Тшасковски /дясно/ Колаж: tvn24.pl

Днес е балотажът на президентските избори в Полша, които са натоварени с очаквания за яснота какъв ще е курсът на страната през следващите години, а това ще зависи от избора между двамата кандидати. Съперници са сегашният президент Анджей Дуда, подкрепян от управляващата националноконсервативна партия „Право и справедливост“ (ПиС), и кметът на Варшава Рафал Тшасковски от центристката опозиционна партия „Гражданска платформа“ (ГП).

Гласуването в неделя ще бъде четвъртият път, в който на президентски избори участват кандидати на ПиС и ГП. Конфликтът между двете партии доминира в полската политика от 2005 г. с променлив успех, но доминация на ПиС през последните години.

Консервативният Дуда, който работи добре с управляващата партия, се изправя срещу либералът Тшасковски и изборът трябва да покаже дали поляците продължават да одобряват консервативната, дори националистическа политика на управляващата партия или вече са склонни да възприемат един по-отворен към кооперация с либералните европейски партньори държавен глава.

Победата на Дуда се смяташе за сигурна преди първия тур, а критиците на либералния ред потриваха ръце, но симпотичният кмет на Варшава влезе в надпреварата в последния възможен момент и се оказа, че е точният човек, който да обедини по-толерантните и свободомислещи поляци, които предпочитат да гледат повче към възможностите на бъдещето, отколкото към сигурността на миналото.
Дуда имаше 12% процента преднина на първи тур, но се оказва, че всички неконсервативни сили са постигнали обединение край Тшасковски и социологическите проучвания дори дават малка преднина от процент на опозиционния кандидат преди днешния вот. Все пак има 7-8% колебаещи се и се очаква именно техния вот да се окаже решаващ за изхода на изборите, респективно за това дали Полша може да направи някакви сериозни промени в политиката си или да я запази каквато е.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!